Binnenland Bewaar

Nederlandse bands floreren

Caro Emerald wint de Poprpijs 2010. ANP Kippa
Caro Emerald wint de Poprpijs 2010. ANP Kippa © UNKNOWN

Van achterin op een kleine verhoging naast de wc in een rokerig café tot geïmproviseerde minipodia in galeries en coffeeshops: overal in de Groningse binnenstad klonk dit weekend livemuziek. De noorderlingen weten inmiddels wat ze te wachten staat: een invasie van Europese muziekindustrieprofessionals en een influx van gitaren, drums, keyboards en bijbehorende muzikanten.

Het jaarlijkse Eurosonic/Noorderslag blijft groeien in omvang. Het festival bestaat dit jaar 25 jaar en vierde dat onder meer met een groot openluchtpodium op de Grote Markt. Ondanks het miezerige weer leverde dat een vol plein op, vooral dankzij acts als Kraak & Smaak, Alain Clark en Caro Emerald.

Die laatste was tevens het antwoord op de vraag: wie wint dit jaar de Popprijs? Nog nooit was de beslissing zo makkelijk. Het succesverhaal werd in een seminar door haar producer uit de doeken gedaan. In deze moeilijke tijden voor de muziekindustrie verkocht Caro Emerald 250.000 exemplaren van het in eigen beheer uitgebracht debuutalbum Deleted scenes from the cutting room floor. Dat moest zaterdag wel met de Popprijs worden beloond. De traditionele bierregen richting zangeres en band leek heviger dan ooit. Niet uit onvrede, meer uit joligheid. Emerald en co. hadden zich voorbereid met een paar stijlvolle paraplu's, maar die bleken niet bestand tegen het Gronings gerstennat. Op een blankstaand podium trok Emerald snel haar hakjes uit en zette de hits Back it up en
A night like this nog eens in.

Groningen groeit tijdens Eurosonic/Noorderslag voor een paar dagen uit tot de muzikale hoofdstad van Europa. Een bonte verzameling acts stond voor veelal volle zalen. De jonge Britse elektronicaproducent James Blake maakte donderdag de hooggespannen verwachtingen waar in een volgepakt Simplon met echoënde zanglijnen - herinnerend aan Jamie Lidell en Antony Hegarty - over diepe subbassen en dubstepachtige beats. Crystal Fighters wonnen twee avonden achtereen zieltjes in poppodium Vera met folky, elektronische grooves en een zeer aanstekelijke frontman.

Eurosonic/Noorderslag markeerde een nieuwe start voor Voicstfrontman Tjeerd Bomhof, die met zijn soloproject Dazzled kid de op één na grootste zaal moeiteloos wist te vullen. Een beetje nerveus was hij wel, zei Bomhof halverwege het optreden met een door verkoudheid overslaande stem. De Amsterdamse rocker heeft de rauwe gitaarsound ingeruild voor meer toegankelijke popliedjes en die conversie pakte goed uit.

Jonge hoofdstedelijke bluf was te zien in één van de kleinere zalen van de Oosterpoort. Hiphopformatie Zwart Licht transformeerde succesvol van op sample gebaseerde hip?hop naar een volledige liveshow met muzikanten in strakke pakken. Reverse, Jayh en Adje maakten ondertussen in de kelder van de Oosterpoort van hun single Fok wachten de definitieve Noorderslaghit op hiphopgebied. Jungle by Night, het piepjonge afrobeatcollectief dat vorm kreeg op het Amsterdamse Geert Groote College, wist in de foyer van de Oosterpoort het publiek al snel te verleiden tot een dansje en ook oneman?elektroband Palmbomen oogstte lof.

Het was vooral een editie van de Nederlandse bands. Ons land was dit jaar focusland en liet zich in de Groningse binnenstad van haar meest veelzijdige kant zien. Van de ietwat flauwe, maar na een paar biertjes ook leuke en dansbare reggaesmartlappen van Jah6 tot de powermetal van Vanderbuyst in de Benzinebar, dat een niet aan het officiële programma gelieerde festivalavond onder de naam Pleuropsonic organiseerde.

Voor de meeste Nederlandse bands gold: het maakt niet uit waar we spelen, als we er maar bij kunnen zijn in Groningen. Een groot compliment voor de organisatie. (SANDER KERKHOF)