Amsterdam Bewaar

Amsterdam Museum, zonder Historisch

Interieur van de Zuiderkerk in Amsterdam. Het Nationaal Historisch Museum (NHM) vindt vanaf januari een fysiek onderkomen in de Amsterdamse Zuiderkerk. Foto ANP
Interieur van de Zuiderkerk in Amsterdam. Het Nationaal Historisch Museum (NHM) vindt vanaf januari een fysiek onderkomen in de Amsterdamse Zuiderkerk. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Het Amsterdams Historisch Museum gaat na de jaarwisseling verder als het Amsterdam Museum. Met de nieuwe naam wil het zich meer als stadsmuseum profileren.

Het woord 'historisch' wekt het misverstand dat het museum alleen bezig is met het verleden, is de verklaring voor de naamsverandering. Ook bevestigt dit het vooroordeel dat musea 'stoffig' zouden zijn.
Exposities over kunst en cultuur worden nu te weinig opgemerkt, denkt directeur Paul Spies.

Hij noemt het voorbeeld van The Hoerengracht, waarvoor de bekende kunstenaars Ed en Nancy Kienholz een stuk Wallengebied uit de jaren tachtig nabouwden. Het was maar één van de vele prominente moderne kunstwerken op een expositie over prostitutie, maar de kunstpagina's van de kranten hadden er geen aandacht voor. "En dat terwijl het Stedelijk Museum toen dicht was!"
Een ander voorbeeld is de expositie Man & mode. Daar hangt nu weliswaar het trouwpak van oud-burgemeester Job Cohen, maar het is  vooral een expositie over de identiteit van de man in heden en verleden.

Voortaan draait het nog meer om Amsterdam in het museum, dat zich zo ook beter denkt te kunnen onderscheiden van andere musea.
De permanente expositie over de geschiedenis van de stad blijft. Die wordt opgedeeld in een 'kort rondje' met de hoogtepunten in chronologische volgorde en een thematisch deel, voor wie na dat rondje nog verdieping wil. Nu zijn de bezoekers soms al uitgeput als ze bij de twintigste eeuw aanbelanden, zegt Spies.

Ook gaat het museum de wijken in. Zo komen er in 2011 tijdelijke ?vestigingen in de Javastraat en op het Van der Pekplein in Noord met een expositie over buurtwinkels. Ook gaat het museum een samenwerking aan met de buurtmusea.
De Noord en het Van Eesterenmuseum. (HET PAROOL)