AMSTERDAM - In 2012 is Foam Fotografiemuseum Amsterdam officieel tien jaar open. Dit zal worden gevierd met een grote gebeurtenis: een retrospectief van een van de belangrijkste naoorlogse fotografen, Diane Arbus.

Gisteren sloot Foam de tentoonstelling Richard Avedon - Photographs 1946-2004 af met het bijzonder grote bezoekersaantal van 92.049 bezoekers. Na de afbouw van dit grote overzicht zijn in het museum vanaf 29 mei zoals gebruikelijk weer vier verschillende tentoonstellingen tegelijk te zien.

In het najaar van 2012 zal Foam opnieuw het hele museum wijden aan het werk van één fotograaf, dit keer dat van de New Yorkse fotografe Diane Arbus (1923-1971). Dit retrospectief is samengesteld in nauwe samenwerking met The Diane Arbus Estate en wordt wereldwijd op slechts vier plekken getoond.

De tentoonstelling zal behalve in Parijs, Berlijn en Winterthur in Foam te zien zijn van eind september tot en met eind december 2012 en toont circa 180 werken van deze zeer invloedrijke fotograaf die beroemd werd met portretten van bizarre mensen, minderheden, mensen met afwijkend gedrag of uiterlijk, die zij met veel gevoel observeerde.

Het Victoria and Albert Museum in Londen en daarvoor het MoMA in New York, dat de nalatenschap van Diana Arbus beheert, hadden vier jaar geleden al een grote tentoonstelling over werk en leven van Diana Arbus met veel persoonlijk materiaal zoals aantekenboekjes. In Foam is puur het werk te zien. (HET PAROOL)