Buitenland Bewaar

'Britse banen voor Britse arbeiders'

Ruim duizend werknemers van de kerncentrale in Sellafield in het noordwesten van Engeland legden gisteren het werk neer uit solidariteit met stakende werknemers bij onder meer olieraffinaderijen en elektriciteitscentrales. Foto EPA
Ruim duizend werknemers van de kerncentrale in Sellafield in het noordwesten van Engeland legden gisteren het werk neer uit solidariteit met stakende werknemers bij onder meer olieraffinaderijen en elektriciteitscentrales. Foto EPA © UNKNOWN

LONDEN - In Groot-Brittannië groeit het protest tegen de komst van arbeiders uit andere landen van de Europese Unie.

Ruim duizend werknemers van de kerncentrale in Sellafield in het noordwesten van Engeland legden gisteren het werk neer uit solidariteit met stakende werknemers bij onder meer olieraffinaderijen en elektriciteitscentrales.

'Britse arbeiders eerst', aldus de meest gebruikte leuze van de stakers. Premier Gordon Brown beloofde vorig jaar te zorgen voor 'Britse banen voor Britse arbeiders'. De belangrijkste vakbonden staan volledig achter de acties die de Labour-regering van Brown ernstig in verlegenheid hebben gebracht.

De stakingen begonnen vorige week bij de raffinaderij van het Franse bedrijf Total bij de Engelse plaats Lindsey. Total wekte landelijk woede met het besluit zo'n vierhonderd Italianen en Portugezen in te schakelen bij de uitbreiding van de raffinaderij, uitbesteed aan het Italiaanse bedrijf Irem.

Britse bonden betichten Total en Irem van 'discriminatie' en bereiden een nationale staking voor. De extreem-rechtse British National Party voert actie tegen de buitenlandse scabs (zwartwerkers, onderkruipers) en is bij alle demonstraties van de partij. (HET PAROOL)