Sport Bewaar

AZ wint in eigen huis van Utrecht

Ari (AZ) passeert Sander Keller van FC Utrecht, vrijdagavond tijdens hun eredivisiewedstrijd in Alkmaar. Foto ANP/Touissaint Kluiters
Ari (AZ) passeert Sander Keller van FC Utrecht, vrijdagavond tijdens hun eredivisiewedstrijd in Alkmaar. Foto ANP/Touissaint Kluiters © UNKNOWN

ALKMAAR - In Nederland buigt niemand voor de winterkoning. Na de 2-0-winst op Utrecht kan AZ de eretitel die Duitsers koesteren als Herbstmeister nauwelijks nog ontgaan. Maar in de eredivisie staat rond de jaarwisseling geen troon klaar.

Vandaag op de kop af vier jaar geleden was het D-day in Alkmaar. Het was de dag van Dirk Scheringa, voorzitter van AZ. Hij sloeg zelf de eerste paal van het nieuwe stadion.

En honderdvijftig kilometer naar het zuiden boetseerde de toenmalige trainer Co Adriaanse aan het fundament van een waardige ploeg voor dat bolwerk. AZ won met 2-0 van RBC en werd destijds winterkoning.

Tegenwoordig is dat een status waar ook de betrokkenen in Alkmaar de neus voor op halen. ''Zo'n toevoeging zegt me niet zo veel,'' vindt Louis van Gaal. Al was de vervolgopmerking van de trainer weer wel veelzeggend. ''Maar de ploeg die bij de jaarwisseling bovenaan staat, wordt vaak óók kampioen.'' Alleen was AZ vier jaar geleden de uitzondering die deze regel bevestigde.

Hoe dan ook, AZ is hard op weg om het kalenderjaar 2008 af te sluiten als de koploper in de eredivisie.

De Alkmaarders wonnen gisteravond met 2-0 van FC Utrecht. Mounir el Hamdaoui zette de thuisploeg al na acht minuten op voorsprong, op aangeven van Ari.

Lange tijd mocht FC Utrecht hopen op een puntje - zoals in het uitduel met Ajax eerder deze maand - maar Demy de Zeeuw bracht de marge ruim in blessuretijd alsnog op twee: 2-0. AZ heeft nu zes punten meer dan Ajax, dat morgen tegen De Graafschap speelt. (HET PAROOL)