Sport Bewaar

Eerste 'bezetters' de Toekomst vrijgesproken

Een aantal supporters forceerde een hek om zich toegang tot De Toekomst te verschaffen.
Een aantal supporters forceerde een hek om zich toegang tot De Toekomst te verschaffen. © ANP

De eerste Ajaxfans die vandaag voor de politierechter moesten verschijnen vanwege het binnendringen en bezetten van de Toekomst zijn vrijgesproken. Dat is opvallend, aangezien supporters na het incident dagenlang werden vastgehouden.

Volgens de rechter was het de Ajaxfans 'niet onmiskenbaar duidelijk' dat de Toekomst voor hen was afgesloten op zondag 4 oktober, voorafgaand aan de wedstrijd tegen PSV. 126 Ajaxfans liepen toen het sportcomplex op, uit protest tegen het uitblijven van een supportershome. Een kleine groep fans forceerde daarbij een hek, dat na de eerste golf fans was afgesloten. Die vernieling bracht het OM er toe de gehele groep openbare geweldpleging ten laste te leggen, naast huisvredebreuk.

Boete
De mannen die vandaag terechtstonden hadden met dat openlijk geweld niets te maken - zo concludeerde ook de officier van justitie. Hij vroeg daarvoor dan ook vrijspraak, maar eiste wel een geldboete van 770 euro voor lokaalvredebreuk en verstoring van de openbare orde. De verdachten hadden immers kunnen weten dat Ajax niet wilde dat die dag supporters in de kantine zouden komen.

Volgens de advocaten wisten de mannen dat niet: aanvankelijk was het hek immers gewoon open en slechts twee kleine A4'tjes achter het raam van het portiershuisje vermeldden dat op de Toekomst die dag een besloten sponsorbijeenkomst werd gehouden. Dat was onvoldoende, vond de rechter: 'Ajax had meer kunnen doen om duidelijk te maken dat die dag de Toekomst gesloten was.'

Ook belangrijk vond hij dat de verdachten een week eerder wél gewoon welkom waren in de kantine voorafgaand aan een wedstrijd. Omdat de verdachten bovendien zeiden niet te hebben gezien dat het hek later werd geforceerd, konden zij ook daarna niet weten dat zij ongewenst waren. Ook vrijspraak voor lokaalvredebreuk dus. Omdat De Toekomst geen publiek toegankelijk plek is, als bijvoorbeeld een plein, veegde de rechter ook verstoring van de openbare orde van tafel.

Impact
De verdachten reageerden opgetogen op het nieuws van de rechter. Zij hadden eerder al verteld hoeveel impact de aanhouding en de daaropvolgende dagen in de cel hadden gehad. Ze verhaalden over hun baan, studie, koophuis en familie. 'Ik word nu door mijn collega's aangekeken alsof ik een hooligan ben.'

De vrijspraak voor deze verdachten betekent overigens niet dat alle Ajaxsupporters die die dag op de Toekomst waren, opgelucht kunnen ademhalen. De mannen die zijn geïdentificeerd als degenen die het hek forceerden kunnen zich immers moeilijk beroepen op het feit dat zij niet wisten dat de Toekomst gesloten was.

Het OM overweegt in hoger beroep te gaan. De vrijspraak steekt schril af tegen de stevige maatregel om de Ajaxfans direct na de aanhouding enkele dagen in de cel te zetten, al zei de rechter daarover dat dat niet onrechtmatig was geweest: "De officier heeft zich aan de spelregels gehouden, of laat ik het beter formuleren, is binnen de marges van de spelregels gebleven."