Sport Bewaar

Oud-volleybalcoach Pierre Mathieu overleden

Oud-volleybalcoach Pierre Mathieu overleden
© ANP

Pierre Mathieu, één van de markantste coaches uit het Nederlandse volleybal, is gisteravond op zeventigjarige leeftijd overleden. Mathieu had alvleesklierkanker.

Mathieu was leraar weg- en waterbouwkunde, stond ook voor de klas, maar zijn grootste meesterwerken leverde hij toch af in het volleybal in Nederland en België. In Nederland boekte hij zijn grootste successen met Starlift/Blokkeer uit Voorburg, waar hij zich in het spraakmakende spoor van sponsor Dingeman Stoop als een vis in het water voelde.

Mathieu mocht zich graag als onpeilbare goeroe etaleren. Hij wist de brutaalste spelers (bij Starlift waren de uitblinkers Frank Constandse en Loek Willemsteijn bepaald geen lieverdjes) moeiteloos in het gareel te houden. Hij joeg tegenstanders en collega-coaches subtiel in de gordijnen. Mathieu was meer dan dertig jaar trainer op het hoogste niveau. Hij veroverde tien clubtitels in Nederland en België (Turnhout).

Daarnaast is hij één van de twee Nederlandse trainers met een Europa Cup op zijn palmares. Mathieu, geboren in Indonesië, was ook enige tijd bondscoach van de Oranje vrouwen en hij trainde tal van eredivisieteams bij de vrouwen. Mathieu was bij de bond medeverantwoordelijk voor coachopleidingen. Voor zijn verdiensten ontving hij de gouden bondsspeld.