Sport Bewaar

'Repressie is duur en ineffectief'

Voetbal supporters Daniella Wurbs & Kevin Miles bij de Toekomst in Amsterdam Zuidoost voor een supporters conferentie
Voetbal supporters Daniella Wurbs & Kevin Miles bij de Toekomst in Amsterdam Zuidoost voor een supporters conferentie © Marc Driessen

Nederlandse voetbalsupporters moeten veel meer samenwerken om repressie en de criminalisering een halt toe te roepen. Dat adviseert het verbond van Europese voetbalfans, Football Supporters Europe (FSE), dat dit weekend een congres organiseert in de Amsterdam Arena. De komende drie dagen overleggen supporters uit 39 Europese landen hoe ze hun imago kunnen verbeteren.

De FSE-delegatie is verbaasd over de strenge maatregelen die de autoriteiten Nederlandse supporters opleggen. Dieptepunt is de combiregeling, waarbij supporters verplicht als groep met bussen of treinen worden vervoerd naar uitwedstrijden, om ieder contact tussen supportersgroepen te voorkomen.

'Laat ik het zo zeggen: ik ben een fanatieke fan, Newcastle betekent bijna alles voor me, maar als dit mijn land was, en ik moest verplicht mee met zo'n combiregeling, dan zou ik serieus overwegen om niet meer naar het voetbal te gaan,' zegt Newcastle Unitedsupporter Kevin Miles.

Miles zit namens zijn Engelse achteban in het bestuur van FSE, en wil de band en samenwerking tussen supporters in heel Europa verbeteren. Hij praat met supporters op het hele continent, maar staat te kijken van de 'bizarre' combiregeling.

Bier drinken met de vijand
'Ik ga naar alle wedstrijden van Newcastle, en ik haat Manchester United. Maar als we daar spelen, ga ik erheen en drink ik voor de wedstrijd een biertje met bevriende Manchestersupporters. Daarna schreeuwen we in het stadion twee uur lang liedjes en leuzen naar elkaar, na afloop drinken we nog een biertje.' En er is zelden gedoe, benadrukt hij. 'Meer dan de helft van de wedstrijden in het Engelse voetbal wordt afgewerkt zonder politie-inzet.'

Als supporters niet met elkaar in contact komen, ontstaan ook geen vriendschappen, stelt de FSE. Miles: 'Ja, dat geldt ook voor Ajax en Feyenoord. In Engeland strijden aartsrivalen Arsenal en Tottenham Hotspur en Manchester United en Liverpool ook samen voor hun rechten.'

Onlangs hield burgemeester Eberhard van der Laan nog een pleidooi voor combiregelingen bij Europese duels van Ajax, omdat rond die wedstrijden vaak ongeregeldheden zijn. De politie kan die moeilijk voorkomen omdat buitenlandse supporters 'loslopen' in de stad.

Lees vandaag meer in Het Parool.