Sport Bewaar

Gullit heeft schoon genoeg van geweld op voetbalveld

Archieffoto.
Archieffoto. © ANP

Ruud Gullit heeft schoon genoeg van de vele negatieve incidenten op en langs het voetbalveld. De oud-topvoetballer roept daarom alle aanvoerders uit het betaalde en amateurvoetbal, zo'n 65.000 man sterk, op zich aan te sluiten bij De Aanvoerders.

Deze nieuwe beweging wil de komende tijd acties ondernemen die bijdragen aan een positieve beleving van het voetbal. 'Met 33.000 wedstrijden in de week kunnen wij niet voorkomen dat er vervelende incidenten plaatsvinden, maar het wordt wel tijd dat we elkaar aanspreken en onze verantwoordelijkheid nemen', zegt Gullit.

'De aanvoerder is de aangewezen persoon om dat te doen. Daarom roepen we alle aanvoerders op zich aan te sluiten. Zij hebben een voorbeeldfunctie en moeten hun team tot de orde roepen bij een incident. Dat voorbeeldgedrag moet overslaan op de andere ploeggenoten.'

Het initiatief van Gullit en enkele oud-spelers als Aron Winter, Ben Wijnstekers en Arthur Numan krijgt brede steun van de KNVB, Eredivisie en Jupiler League, de drie founders van de stichting Meer dan Voetbal. Deze organisatie verricht vrijdag de aftrap voor 'De Meer dan Voetbal Week', die volledig in het teken staat van sportiviteit en respect.

In het kader van deze week bezoekt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op 16 maart amateurvereniging VELO in Den Haag. Minister Schippers van Volksgezondheid Welzijn en Sport zit zondag op de tribune bij de wedstrijd tussen Feyenoord en FC Utrecht.
Aanvoerders van bovengenoemde clubs tekenen het manifest 'Door Voetbal Verenigd.' Gullit hoopt dat veel aanvoerders dat voorbeeld volgen op de website: deaanvoerders.nl.