Sport Bewaar

Leugendetector pleit keeper vrij van vals spel

De Maleisische doelman Sharbinee Allawee is vrijgesproken van omkoping nadat hij een test met een leugendetector had ondergaan. De speler van Terengganu werd onlangs door zijn trainer Peter Butler vervangen nadat hij de gelijkmaker voor de tegenstander, Kedah, hoogstpersoonlijk met zijn hand in het doel had geslagen.

Het incident vond eerder deze maand plaats tijdens een duel om de Malaysia Cup. Butler liet na afloop weten dat hij de 25-jarige international nooit meer zou opstellen. Hij suggereerde dat Sharbinee was omgekocht. Uitslagen van voetbalwedstrijden in zuidoost-Azië worden veelvuldig beïnvloed door goksyndicaten.

Geen onregelmatigheden
De beschuldiging wordt nu tegengesproken door de directeur van de lokale vestiging van het de anticorruptiedienst MACC. Een ruim twee weken durend onderzoek, waarbij Sharbinee onder meer een test met een leugendetector moest ondergaan, wees volgens het bureau niet op onregelmatigheden.

Geldboete
Wel kreeg de doelman, die achtmaal uitkwam voor het Maleisische nationale elftal, een geldboete opgelegd omdat hij de trainer had bekogeld met een drinkfles nadat hij was gewisseld. Trainer Butler, oud-speler van West Ham United, kreeg op zijn beurt een geldboete vanwege de onterechte beschuldiging, plus een akkefietje met twee andere spelers die voor een wedstrijd tegen de afspraken in 'gasten' zouden hebben meegenomen naar hun hotelkamers.