Sport Bewaar

Djokovic drijft Del Potro tot wanhoop

Novak Djokovic
Novak Djokovic © GETTY

Juan Martin del Potro schudde af en toe mismoedig het hoofd in zijn kwartfinale tegen Novak Djokovic op de US Open. Hoe hard en goed geplaatst de Argentijnse tennisser de ballen ook over het net sloeg, zijn Servische tegenstander slaagde erin te retourneren. 'Het valt niet mee als er een krijger tegenover je staat die een antwoord heeft op zelfs jouw beste wapens. Hij was te goed voor me', zei Del Potro berustend na zijn nederlaag.

Djokovic won in drie sets (6-2 7-6 (3) 6-4). De nummer 1 van de wereld plaatste zich door zijn zege voor de halve finales van het grand slam van New York, dat hij vorig jaar op zijn naam schreef. De titelverdediger was de eerste om te zeggen dat de cijfers op het scorebord een bedrieglijke overmacht weergaven. 'Het was veel spannender dan de score doet vermoeden. Ik ben heel blij dat ik door ben. Vooral in de tweede set had ik geluk. We speelden ongelooflijke rally's en ongelooflijke punten', zei de 25-jarige Djokovic.

43 winners
De Serviër heerste vanaf de baseline. Hij sloeg 84 procent van zijn eerste service in, noteerde in totaal 43 winners en dreef Del Potro tot wanhoop door vrijwel alles terug te slaan. 'Hij gaat steeds beter spelen en is voor mij de favoriet om het toernooi te winnen', zei Del Potro.

Eeuwigheid
De tweede set was bijna memorabel. Die nam 84 minuten in beslag en de 12de game leek een eeuwigheid te duren. Djokovic leidde met 6-5 en deed er alles aan om de set naar zich toe te trekken, maar Del Potro weigerde te capituleren. Na dik een kwartier sloeg Djokovic eindelijk een bal uit en sleepte de Argentijn er een tiebreak uit. Daarin excelleerde de Serviër wederom.

Ferrer
Hij treft in de halve finale de Spanjaard David Ferrer, die zich in zijn kwartfinale knokte langs de Serviër Janko Tipsarevic. De nummer vier van de plaatsingslijst kreeg pas na ruim 4,5 uur tennis Tipsarevic op de knieën. Een tiebreak in de vijfde set bracht uiteindelijk de beslissing: 6-3 6-7 (5) 2-6 6-3 7-6 (4).

Valpartij
Ferrer had het lang enorm moeilijk met de stugge Tipsarevic. Hij stond in de beslissende vijfde set zelfs een break achter. Mede dankzij een valpartij van de Serviër op 4-1 kon hij de game en de partij alsnog naar zich toetrekken. 'Het was een loterij in die laatste set', reageerde de opgeluchte Spanjaard. 'Ik heb gevochten en gewonnen. Ik moest echt voor elk punt strijden.'