Sport Bewaar

Amsterdam stelt vaarroute definitief vast

De huldiging van het Nederlands elftal in 1988. Foto ANP
De huldiging van het Nederlands elftal in 1988. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Amsterdam heeft definitief de vaarroute vastgelegd voor de huldiging dinsdag van het Nederlands elftal, mocht dit zondag het WK winnen. Volgens de gemeente is bewust gekozen voor een route 'waar een beperkt aantal woonboten ligt'. Als Oranje niet wint, is er alleen een feest en geen vaartocht.

Medewerkers van de gemeente zijn donderdag langsgegaan bij woonbootbewoners om hen te informeren. Verder zijn opnames gemaakt van de schepen zodat na afloop kan worden vastgesteld of schade is ontstaan. Ook worden maatregelen genomen om te voorkomen dat groepen mensen op de boten gaat staan.

''Overlast helemaal uitsluiten lukt niet met een miljoen mensen in de buurt, maar we proberen het wel zo veel mogelijk te beperken.'' Daarvoor treft de stad enkele maatregelen, zoals de inzet van extra toezichthouders en politiemensen in de nabijheid van de boten.

Tijdens de huldiging zullen twee bruggen afgesloten worden voor het publiek. Het gaat om de Melkmeisjesbrug over de Brouwersgracht en de fietsbrug van het Max Euweplein naar het Vondelpark. Deze zijn volgens Amsterdam niet berekend op grote mensenmassa's.

De vaarroute begint bij het Marinecomplex op Kattenburg en leidt via de IJhaven, de Noordwal en het IJ via de Brouwersgracht, Herengracht en Leidsegracht naar het Rijksmuseum. Daar meert de boot aan, waarop de huldiging plaatsvindt op het Museumplein. (ANP)