Sport Bewaar

Atleet Rashid Ramzi betrapt op bloeddoping

Rashid Ramzi tijdens zijn gouden 1500 meter in augustus in Peking. De atleet is positief bevonden op het gebruik van Cera, een nieuwe EPO-variant. Foto AP
Rashid Ramzi tijdens zijn gouden 1500 meter in augustus in Peking. De atleet is positief bevonden op het gebruik van Cera, een nieuwe EPO-variant. Foto AP © UNKNOWN

AMSTERDAM - De atleet Rashid Ramzi is tijdens de Olympische Spelen van Peking positief bevonden op het gebruik van de nieuwe EPO-variant Cera, evenals de wielrenners Stefan Schumacher en Davide Rebellin. Het trio ontkent en heeft om contra-expertise gevraagd. De drie zijn de bekendsten van de zes sporters die volgens het Internationaal Olympisch Comité (IOC) na een nieuwe test van 948 bloedmonsters tegen de lamp zijn gelopen.

De test van Cera, een geperfectioneerde variant van EPO, was tijdens de Spelen nog niet valide. Daarom besloot het IOC in oktober jongstleden tot de grote hertest. De andere verdachten zijn de Griekse snelwandelaarster Athanasia Tsoumeleka, de Kroatische hardloper Vanja Perisic en de Dominicaanse gewichthefster Yudelquis Maridalin.

Het IOC maakte geen namen bekend, maar minder dan een uur na de aankondiging lag de eerste al op straat. Het Italiaans Olympisch Comité maakte bekend dat Davide Rebellin - vorige week woensdag nog de glorieuze winnaar van de Waalse Pijl - tot de positieve sporters behoorde. In Peking was de Italiaan goed voor zilver in de wegwedstrijd, achter de Spanjaard Samuel Sanchez.

De 37-jarige Italiaan ontkent in alle toonaarden. ''Ik zie niet in waarom ik een pad zou inslaan, dat mijn goede naam kan ruïneren.'' Hij is door zijn ploeg Diquigiovanni-Androni geschorst in afwachting van de uitslag van de B-staal.

De mededeling van het Olympisch Comité van Bahrein dat de olympisch 1500-meterkampioen Rashid Ramzi tot de positieve gevallen behoorde, kwam voor insiders in de atletiekwereld niet als een verrassing. Hoewel de geboren Marokkaan (28) nooit eerder positief was getest, hing er altijd al een zweem van verdachtmakingen rond Ramzi en al helemaal rond zijn coach Khalid Boulami.

Sinds 2002 komt Ramzi uit voor Bahrein, waar hij een baan heeft in het leger. Zijn goud in Peking was het eerste Bahreinse olympische eremetaal ooit. Als de B-staal van Ramzi de A-staal bevestigt, gaat het goud van Peking naar de Keniaan Asbel Kipruto Kiprop, is het zilver voor Nieuw-Zeelander Nicolas Willis en komt het brons toe aan de Fransman Mehdi Baala. De B-staal van Ramzi wordt op 8 mei getest in het Franse lab van Chatenay-Malabry.

De Duitse wielrenner Stefan Schumacher zit al een schorsing uit, omdat hij voor Cera-gebruik in de Tour de France van vorig jaar is gepakt. De renner, die na de Tour van het opgeheven Gerolsteiner was overgestapt naar Quick-Step, werd in oktober al geconfronteerd met een positieve test, maar ontkent elk gebruik van doping. Een beroepszaak van Schumacher wordt op dit moment behandeld door het arbitragehof van de sport, CAS.

Tsoumeleka beëindigde haar loopbaan al in januari, nadat ze de positieve uitslag van een dopingtest van voor de Spelen had gekregen. Ze was in Peking titelverdedigster, maar werd slechts negende. (HET PAROOL)