Amsterdam Bewaar

Noord-Zuidlijn doet naam eindelijk eer aan

Wethouder Eric Wiebes (L) opent de deur tussen tunnelelementen Hilly en Wendy onder het Amsterdamse IJ.
Wethouder Eric Wiebes (L) opent de deur tussen tunnelelementen Hilly en Wendy onder het Amsterdamse IJ. © ANP

Een historisch moment, noemen de bouwers van de Noord-Zuidlijn het. Donderdag werd de tunnelbuis onder het IJ tussen Amsterdam Centraal Station en Amsterdam Noord officieel geopend. Niet dat er al een metro doorheen rijdt, maar de delen van de stad waar de metrolijn zijn naam aan ontleent, zijn eindelijk met elkaar verbonden.

Een maand geleden werd de metrotunnel in drie delen afgezonken in het IJ. De buizen zijn inmiddels aangesloten op de geboorde tunnels die uitkomen onder het Centraal Station en aan de overkant van het water in Amsterdam Noord. Donderdag verrichtte wethouder van verkeer Eric Wiebes de officiële opening van de verbinding.

Voor het eerst wandelde een groep belangstellenden onder leiding van de wethouder zonder natte voeten van zuid naar noord. Bij de laatste zogenoemde sluitvoeg in de tunnel ontmoette de wethouder een delegatie creatieve ondernemers uit Amsterdam Noord. Met het schudden van wat handen en zwaaien met een 'I love Noord'-vlag, was de verbinding een feit.

'In 2008 dacht de helft van de Amsterdammers dat dit nooit zou gebeuren', aldus de wethouder. 'En nu is het dan zover. Precies op tijd en precies binnen het budget.'

Er moet tussen het Muntplein en het Rokin nog 300 meter worden geboord en dan is naar verwachting eind dit jaar de complete metroverbinding tussen station Zuid en het Buikslotermeerplein af. Volgens de huidige planning zal eind 2017 de eerste metro op de Noord-Zuidlijn rijden.