Amsterdam Bewaar

'Gigantische modderstroom' liep toekomstige metrostation Vijzelgracht in

Werkzaamheden onder de Vijzelgracht.
Werkzaamheden onder de Vijzelgracht. © ANP

Bij de lekkage onder de Vijzelgracht is 'een gigantische modderstroom' het toekomstige metrostation Vijzelgracht binnengelopen. Dit zegt een betrokkene die een film­pje heeft gezien op een telefoon van één van de bouwvakkers.

'Het was dat de modder het station in kon, ­anders had het tot het plafond gestaan.' Volgens Projectbureau Noord/Zuidlijn was de lekkage vanmorgen nog steeds niet verholpen. 'Boven is het stabiel, beneden lekt het nog steeds. De modderstroom bestaat ook uit een steunvloeistof die we gebruiken om het lek te dichten.'

De modder wordt opgepompt en door de brandweer en in de Lijnbaansgracht gestort. 'Met toestemming van Waternet en de gemeente Amsterdam.' De lekkage ontstond toen tunnelboor Victoria door de betonnen wand van het toekomstige station Vijzelgracht ging. Hierbij liep boorspoeling en aarde van buiten de bak in. Daardoor was er buiten de bak 'drukverlies' en verzakte de grond enigszins.

De verzakking (tien millimeter) boven de tunnelboormachine en van vier panden (zeven millimeter) op de hoek van de Vijzelgracht/Prinsengracht vallen 'binnen de veiligheidsmarges', zegt een woordvoerder van Projectbureau Noord/Zuidlijn. Vier jaar geleden verzakten panden op de Vijzelgracht  23 centimeter, en moesten bewoners lange tijd hun huis uit. De bewoners van vier panden die vannacht in een hotel overnachtten, mochten vanmorgen weer naar huis.

Lees in Het Parool ook een reportage over de bewoners van de verzakte woningen.