Amsterdam Bewaar

Amsterdamse panden licht verzakt door lek boormachine

Amsterdamse panden licht verzakt door lek boormachine
© Noord/Zuidlijn.

Door een lek in een boormachine die wordt gebruikt bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam zijn maandag twee panden licht verzakt. Bij de huizen, op de hoek Vijzelgracht/Prinsengracht was een effect van maximaal zeven millimeter merkbaar. De gemeente Amsterdam laat bewoners van de twee panden en nog twee omliggende huizen uit voorzorg in een hotel overnachten. Een woordvoerder van de Noord-Zuidlijn liet dat maandagavond weten.

Volgens de zegsman is de 7 millimeter 'nog ruim binnen de veiligheidsmarges die voor het gehele boortracé gelden'. De lekkage heeft maandag in de eerste uren geleid tot verzakking van de grond direct boven de tunnelboormachine van zo'n 10 millimeter.

De lekkage werd maandag ontdekt in de omgeving van de Vijzelgracht en de Prinsengracht in Amsterdam. De brandweer heeft de vloeistof weggepompt, maar de lekkage was maandagavond nog niet volledig verholpen.

De vloeistof komt uit de kop van de boormachine. Hoewel de situatie iets is verbeterd, kan niet worden uitgesloten dat er alsnog complicaties optreden of dat de herstelwerkzaamheden tegenvallen, aldus de zegsman.

Als er te veel vloeistof wegloopt, kan er drukverlies optreden. Daardoor kunnen de grond en het maaiveld verzakken. Een deel van de straat boven de boormachine - de kruising Vijzelgracht/Prinsengracht- blijft preventief afgezet met hekken. Auto's, trams, fietsers en voetgangers worden omgeleid.

Onder de Vijzelgracht komt een station voor de nieuwe Noord-Zuidlijn, de metrolijn die Amsterdam-Noord met de Zuidas moet verbinden. Door lekkages in de bouwput aan de Vijzelgracht verzakten in 2008 tot twee keer toe panden en moesten bewoners hun huis uit. Toen was er sprake van veel ergere verzakking, volgens de woordvoerder. Destijds ging het om zeker 15 tot 20 centimeter.