Amsterdam Bewaar

Namen stations Noord/Zuidlijn vastgesteld

De nieuwe ingang van metrostation Centraal Station.
De nieuwe ingang van metrostation Centraal Station. © ANP

Het stadsbestuur heeft alle namen voor de metrostations van de Noord/Zuidlijn bepaald.

Alle definitieve stationsnamen op een rij en de daarvoor gehanteerde afkortingen: Noord (ND),Noorderpark (NDP), Centraal Station (CS), Rokin (RKN), Vijzelgracht (VZG), De Pijp (DPP) Europaplein (EPP) en Zuid (ZD).

In drie gevallen is gekozen voor een andere naam dan de tot nu toe gehanteerde: station Buikslotermeerplein wordt station Noord, station Johan van Hasseltweg wordt station Noorderpark en station Ceintuurbaan wordt station De Pijp.

Geen Ramses Shaffy-station
Afgelopen weekeinde werd al bekend dat station Vijzelgracht niet wordt vernoemd naar de in 2009 overleden chansonnier en acteur Ramses Shaffy, ondanks een door zevenduizend mensen ondertekende petitie. Vandaag maakte het college de namen bekend van de andere zeven stations.

De namen zijn vastgesteld na een unaniem advies van de betrokken stadsdelen, het GVB, Arriva, de gemeentelijke Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV) en de Commissie voor de Straatnamen. Uitgangspunt is dat de namen niet te lang zijn, eenvoudig zijn af te korten en een duidelijke geografische verwijzing vormen naar de plaats van het station.

Het is de bedoeling dat de Noord/Zuidlijn vanaf oktober 2017 zal rijden. Op dit moment zijn de bouwers bezig de tunnels te boren.