Amsterdam Bewaar

Verdeelhal metro in CS is klaar

De entree van de nieuwe hal van het metrostation Centraal Station in Amsterdam is vandaag officieel geopend. © ANP
De entree van de nieuwe hal van het metrostation Centraal Station in Amsterdam is vandaag officieel geopend. © ANP © UNKNOWN

Vanaf vandaag kunnen reizigers gebruik maken van het eerste stukje van de Noord/Zuidlijn. De verdeelhal boven het nieuwe station is in gebruik genomen als toegang voor de Oostlijn.

Reizigers kunnen straks via twee opvallende, knalrode trappen op het Stationsplein afdalen naar de verdeelhal. Daar kunnen ze doorsteken naar de Oostlijn voor de metro's 51, 53 en 54. De huidige toegang van de Oostlijn wordt de komende maanden gesloopt, om plaats te maken voor de derde, oostelijke toegang naar de hal.

De lichte, rood-wit geschilderde verdeelhal beslaat ongeveer de helft van het vloeroppervlak van het complex, maar is volgens architect Joost Vos van Benthem Crouwel toch groot genoeg om de 90.000 reizigers die er dagelijks gebruik van maken te verwerken. Als in 2017 de Noord/Zuidlijn gaat rijden, wordt de hele hal in gebruik genomen.

De hal en de trappen zijn volgens Vos bewust knalrood gemaakt. ''We wilden duidelijk laten zien dat er hier iets gebeurt. Bovendien wordt deze hal de beginpunt van de rode loper die straks via het Damrak de stad inloopt.''

In 2017 zal het er veel ingetogener uitzien, want voor de Noord/Zuidlijn gaat rijden, krijgt de hal nog een flinke facelift: de vloer wordt dan voorzien van keramische tegels, de wanden van glazen panelen en er komt een aluminium plafond in.

Onder de verdeelhal wordt intussen nog hard gewerkt aan 'De Kathedraal', zoals het station wordt genoemd. De enorme, vijftien meter hoge stationshal begint al op een metrohalte te lijken: de perrons liggen er, net als de bak waar de metro doorheen zal rijden. Volgend jaar wordt de wand doorgebroken naar het tunneldeel dat in mei onder het Centraal Station is ingevaren.