Amsterdam Bewaar

Vijzelgracht lijkt terug bij af

Graafwerkzaamheden onder de Vijzelgracht. Archieffoto © anp
Graafwerkzaamheden onder de Vijzelgracht. Archieffoto © anp © UNKNOWN

'Dit is niet te harden.' Bep de Ruiter van Kooistra Antiek, een winkel met curiosa op de Vijzelgracht, is de wanhoop nabij. 'De overlast van de bouw aan het metrostation overschrijdt alle grenzen. Het lawaai gaat door merg en been.'

De Ruiter-Kooistra is één van de bijna dertig gedupeerde ondernemers op de Vijzelgracht die opnieuw in aanvaring zijn gekomen met de gemeente en de Dienst Noord/Zuidlijn wegens overlast door de metrobouw. Vooral de pompen van de betonmolens in de bouwput maken lawaai. Cementmixers, bijna zeventig per dag, maken de straat een onbegaanbaar stuk stad. Ook voor bewoners was de buurt de afgelopen periode onleefbaar. Nachtwerk zorgde voor wakker liggen.

De oorzaak waren intensievere werkzaamheden, ingezet om het graafwerk aan het metrostation ongeveer vijf weken eerder af te sluiten dan was gepland. Dat is gelukt. De gemeente grijpt dat feit aan om vandaag feest te vieren. De blije gezichten zijn van VVD-wethouder Eric Wiebes, de 'baas' van de bouwput van het station, Felix Paleari, en de bouwers van Max Bögl.

Maar ondernemers en bewoners vinden dat er voor hen niets te vieren valt. Ze zijn moedeloos, omdat de overlast van de pompen komend voorjaar weer begint. De gemeente valt terug in het oude patroon, zegt men in de buurt. (Ton Damen)

Lees vandaag meer in Het Parool.