Amsterdam Bewaar

Tunnelboor bereikt de Dam

De tunnelboor van de Noord/Zuidlijn. Foto Peter Elenbaas
De tunnelboor van de Noord/Zuidlijn. Foto Peter Elenbaas © UNKNOWN

AMSTERDAM - De tunnelboor van de Noord-Zuidlijn is onder de Dam gearriveerd. De gigantische machine, de Gravin genaamd, is onder de Bijenkorf door. De boor had nauwelijks effect op het gebouw. Dat heeft het projectbureau Noord-Zuidlijn zondag bekendgemaakt.

De boor heeft sinds eind maart een tunnel gegraven van 533 meter. Met een snelheid van 15 meter per dag hadden de boorders acht dagen nodig om de Bijenkorf te passeren.

Het gebouw is daarbij nauwlettend in de gaten gehouden. Er was een ''hele lichte verzakking van enkele millimeters'', maar deze zetting bleef ruim binnen de strenge normen die zijn gesteld, aldus een woordvoerder. Er waren maatregelen genomen om eventueel extra grout te injecteren onder de fundering, maar dat bleek niet nodig.

''Voor het boren was het gebouw enkele millimeters opgetild, zodat je per saldo op bijna nul uitkomt'', aldus de woordvoerder.

De directie van de Bijenkorf eiste vlak voordat het boren zou beginnen extra onderzoek, omdat ze vreesde voor verzakkingen. De gemeente wist dat te voorkomen, maar zegde wel extra meetapparatuur toe om de effecten van het boren in de gaten te houden. De gemeente stelde zich ook garant voor eventuele schade.

''Er is veel te doen geweest om de Bijenkorf. Dus veel Amsterdammers zullen opgelucht zijn dat het boren geen schade heeft aangericht'', aldus verantwoordelijk wethouder Eric Wiebes. ''Dit resultaat is alvast mooi en geeft vertrouwen voor het vervolg van de werkzaamheden, maar we blijven alle panden langs het tracé natuurlijk bijzonder goed in de gaten houden.''

Na de Dam boort de tunnelboormachine langs het gebouw Industria, waarvoor ook voorzieningen zijn getroffen voor het uitvoeren van compenserende injecties met grout. Naar verwachting arriveert de boor begin juli bij het toekomstige station Rokin. De tunnel wordt gegraven voor de Noord-Zuidlijn, een nieuwe metroverbinding. De metro moet in 2017 gaan rijden. (ANP)