Binnenland Bewaar

Ruzie Dales en Herrema over NZ-lijn

Tjeerd Herrema (foto) haalde gisteren in EenVandaag hard uit naar Dales. Foto ANP/ Marcel Antonisse
Tjeerd Herrema (foto) haalde gisteren in EenVandaag hard uit naar Dales. Foto ANP/ Marcel Antonisse © UNKNOWN

AMSTERDAM - Terwijl de openbare verhoren van de raadsenquête naar de Noord/Zuidlijn nog moeten beginnen, gaan twee hoofdrolspelers vechtend over straat.

Het gaat om de ex-wethouders Geert Dales, in 2002 verantwoordelijk voor het besluit met de aanleg te beginnen, en Tjeerd Herrema, van 2006 tot begin dit jaar verantwoordelijk voor de beoogde metrolijn.

Doorgaans houden betrokkenen zich op de vlakte, in afwachting van een enquête. Maar Herrema haalde gisteren in EenVandaag hard uit naar Dales. Hij stelde dat de gemeente destijds het besluit tot de bouw van de Noord/Zuidlijn heeft doorgedrukt. Daarbij zouden aannemers zijn genegeerd, die waarschuwden dat het budget van de gemeente veel te laag was.

Dales heeft het nodige uit te leggen, aldus Herrema: "Ik heb wel wat dingen gehoord, waarvan ik denk dat het niet klopt." De aanneemcontracten die onder Dales werden opgesteld, bevatten een groot aantal 'stelposten', waardoor alle risico's bij de gemeente kwamen.

Verder zou Herrema volgens EenVandaag bij zijn aantreden hebben vastgesteld dat er geen onderzoek was gedaan naar de risico's van het tunnelboren in een oude stad.

Vanmorgen nuanceerde Herrema dat in een toelichting: "Nee, er is onvoldoende gedegen onderzoek gedaan. Er is wel eens met een proefopstelling een simulatie van het boren gemaakt. Maar het was niet toereikend." Verder zei Herrema op tv dat het projectbureau Noord/Zuidlijn, de dienst die het project leidt, te weinig kennis had in de eerste jaren.

Dales spreekt van 'een buitengewoon dom optreden, waarmee Herrema zichzelf het grootst mogelijke brevet van onvermogen geeft'. "En híj is verantwoordelijk voor de puinhoop aan de Vijzelgracht, waarover de ombudsman twee vernietigende rapporten heeft geschreven. Dat is mij niet overkomen."

Volgens Dales ondermijnt Herrema het toch al precaire draagvlak voor de metrolijn. "Hij voedt de verkeerde beeldvorming over de stelposten in de begroting. En er zijn in de jaren tachtig en negentig proeven gedaan met de tunnelboor. Dat zal allemaal blijken bij de enquête."

De ex-VVD-wethouder is vooral boos over Herrema's bewering dat tijdens de aanbesteding veel aannemers zeiden dat de begroting te krap was en dat dit bekend was. "Ik eis dat Herrema bij de enquête met bewijzen komt. Dat kan hij niet, maar hij is daartoe nu verplicht."

Dales wil dat burgemeester Job Cohen Herrema tot de orde roept. "Ik kan mezelf verdedigen, dat geldt niet voor de ambtenaren die door Herrema worden aangevallen." Een woordvoerder van de huidige wethouder voor de Noord/Zuidlijn, Hans Gerson, zegt blij te zijn dat Herrema nader onderzoek naar het boorproces in gang heeft gezet. (TON DAMEN, BAS SOETENHORST)