Amsterdam Bewaar

Gemeente Amsterdam introduceert Dienst Metro

De bouwput van de Noord/Zuidlijn op het Rokin. Ook deze klus valt onder valt onder de nieuwe Dienst Metro. Foto ANP
De bouwput van de Noord/Zuidlijn op het Rokin. Ook deze klus valt onder valt onder de nieuwe Dienst Metro. Foto ANP © UNKNOWN

Er komt een nieuwe gemeentelijke dienst voor ondergronds openbaar vervoer in Amsterdam: de Dienst Metro. Het stadsbestuur zou dit vandaag besluiten.

De komst van de dienst, die ook over de Noord/Zuidlijn gaat, zal ten koste gaan van de omstreden Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV). De DIVV is nu nog verantwoordelijk voor het metrovervoer.

Een woordvoerster van wethouder Eric Wiebes ontkent dat de Dienst Metro een gevolg is van het falen van de DIVV. "De aanleg van de Noord/Zuidlijn nadert een volgende fase, waarbij de inpassing in het bestaande metrostelsel moet worden gerealiseerd. Dat maakt het logisch alle metro-onderdelen in één dienst onder te brengen, wat ook door externe adviseurs is aangeraden."

Wiebes kondigde onlangs een reorganisatie aan bij de  DIVV, die een indrukwekkende reeks blunders op zijn naam heeft. Zo werden fouten gemaakt bij de renovatie van de Hogesluisbrug, in de Utrechtsestraat en bij het onderhoud van de metro. Bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn bleef de dienst passief, hoewel hij de ambtelijke eindverantwoordelijke was.

De bestaande Dienst Noord/Zuidlijn gaat op in de Dienst Metro. Dat geldt ook voor Projectbureau Am?sys, dat nu onder toezicht staat van de DIVV en onder meer is belast met onderhoud van metrotreinen en beveiligingssystemen.