Binnenland Bewaar

Dertig miljoen voor duurzame stad

 Een 2.0 woning op Amsterdam IJburg. De woning is gebouwd met duurzame bouwmaterialen en heeft onder meer een dakterras met PV-panelen en een windmolen.
Een 2.0 woning op Amsterdam IJburg. De woning is gebouwd met duurzame bouwmaterialen en heeft onder meer een dakterras met PV-panelen en een windmolen. © ANP

Amsterdam is tot 2018 een proeftuin voor ontwikkelingen om woningen duurzamer te maken en slimmer om te gaan met energie. De komende jaren wordt dertig miljoen euro geïnvesteerd in innovatieve projecten, vooral in Nieuw-West.

In het project, City-Zen, werken Waternet, stroomnetwerkbeheerder Liander, het Afvalenergiebedrijf, woningcorporatie Ymere, de gemeente en het bedrijfsleven nauw samen aan innovatieve en duurzame oplossingen voor energievraagstukken. De helft van het te investeren bedrag, 15 miljoen euro, komt van de Europese Commissie.

Dat heeft wethouder Carolien Gehrels vanmorgen bekendgemaakt op het Smart City Congres in de RAI. De Universiteit van Amsterdam en de TU in Delft zijn als wetenschappelijke instellingen nauw bij het project betrokken. Amsterdam zal tot 2018 nauw samenwerken met de Franse stad Grenoble, waar een soortgelijk project wordt opgezet.

'Dit is een stap op weg naar een slimmere, duurzame stad. We moeten verstandiger met energie en water omgaan. Daarvoor zijn allemaal slimme oplossingen, en die zullen we de komende jaren in de praktijk gaan uitproberen,' zegt Gehrels.

Lees vandaag meer in Het Parool.