Binnenland Bewaar

Tweede parkietensoort vestigt zich in de stad

Tweede parkietensoort vestigt zich in de stad
© Het Parool

De duizenden halsbandparkieten in Amsterdam hebben gezelschap gekregen van een uit de kluiten gewassen neef: de grote alexanderparkiet. Van deze soort zijn inmiddels honderd exemplaren verspreid over verschillende stadsparken te vinden. Dat blijkt uit recente tellingen door de Vogelwerkgroep Amsterdam. Buiten de hoofdstad komt deze vogel niet of nauwelijks voor. Alleen in Haarlem wordt wel eens een exemplaar waargenomen.

De grote alexanderparkiet is een stuk groter dan de halsbandparkiet, heeft roestbruine vlekken op de schouders en beschikt over een zwaarder stemgeluid - slecht nieuws voor de Amsterdammers die zich nu al ergeren aan het krijsen van de halsbandparkieten. Het is een raadsel hoe de soort in Amsterdam verzeild is geraakt. Bekend is dat ook Brussel en Istanboel een kolonie van de soort huisvesten.

Voorzitter Frank van Groen van de Vogelwerkgroep voorspelt de grote alexander een grote toekomst, naar het voorbeeld van de halsbandparkiet. Die heeft zich vanaf de jaren zeventig vanuit het Vondelpark langzaam maar zeker verspreid over de hele stad en heeft zich inmiddels ook in Den Haag, Rotterdam, Leiden en Utrecht gevestigd. 'Het is een echte stadsvogel', vertelt Van Groen over de exotische verschijning. 'Vanwege de aanwezigheid van voedsel zoeken ze het gezelschap van de mens.'

Lees vandaag meer in Het Parool.