Binnenland Bewaar

Woningcorporatie gooit lamp niet altijd goed weg

Woningcorporatie gooit lamp niet altijd goed weg
© Thinkstock

Lang niet alle woningcorporaties scheiden energiezuinige lampen van de rest van het afval. Dat is wel wettelijk verplicht. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van stichting LightRec.

Die stichting is namens producenten en importeurs de opdrachtgever voor de inzameling en recycling van energiezuinige lampen en armaturen.

Cijfers
LightRec liet 52 woningcorporaties ondervragen. Ze zijn samen goed voor 903.000 woningen. 35 van de deze corporaties (67 procent) gaven aan oude energiezuinige lampen apart in te leveren. Negen doen dat niet. Acht wisten het niet, meestal omdat ze de vervanging van lampen hebben uitbesteed.

Op de hoogte

Minder dan de helft (48 procent) van de ondervraagde woningbouwverenigingen weet dat gescheiden inzameling wettelijk verplicht is. 75 procent zegt in de praktijk niet te controleren of het eigen personeel of onderaannemers wel gescheiden inzamelen.

'Typerend'
Manager Jeroen Bartels van LightRec zegt dat de situatie bij woningcorporaties ook typerend voor andere grote organisaties. 'Ook bij scholen, onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en kantoren worden veel lampen vervangen en komen veel oude lampen vrij.' Volgens hem leveren ook zij vaak lampen niet gescheiden in.