Binnenland Bewaar

Vegan Streaker ook van brand verdacht

De streaker tijdens de finale van het ABN AMRO Tennis Tournament. Foto ANP
De streaker tijdens de finale van het ABN AMRO Tennis Tournament. Foto ANP © UNKNOWN

ROTTERDAM - Justitie verdenkt Peter Janssen, alias 'de Vegan Streaker', die al vastzit wegens de vrijlating van enkele duizenden nertsen in Zeeland, van meer strafbare feiten.

Het OM houdt hem nu ook verantwoordelijk voor brandstichting in de bestelbus van een slager in Vught in 2006. Vught is de woonplaats van de verdachte.

Een woordvoerder van het landelijk parket heeft dat gisteren meegedeeld nadat de 24-jarige man was voorgeleid aan de rechter-commissaris. In belang van het onderzoek blijft de verdachte nog zeker twee weken vastzitten.

De streaker werd meer dan een jaar geleden landelijk bekend toen hij de televisieshow van Paul de Leeuw verstoorde, slechts gehuld in een slip. Dinsdagochtend werd hij aangehouden in een woning in Loon op Zand.

Bij de actie in Stavenisse (Zeeland) werden 2500 tot drieduizend nertsen vrijgelaten. De meeste dieren konden later weer worden gevangen. Een aantal werd echter dood teruggevonden. In de omgeving van de fokkerij beten enkele nertsen kippen dood. Justitie is nog op zoek naar medeverdachten.

Weekblad Revu ging met de activisten mee naar de dierenbevrijdingsactie. Volgens een reportage die deze week verscheen, kreeg Janssen hulp van een vrouw.

In het blad biecht de Vughtenaar onder meer de actie tegen de bus van de slager op. De bestelbus van de slager stond volgens hem dicht bij zijn huis. "Ik gebruikte iets te veel benzine, en bijna sloeg het vuur over. Voor de publieke opinie was het niet goed geweest. Zelf had ik er geen probleem mee gehad als de hele boel was afgefikt,'' liet hij optekenen. Justitie laat weten dat de uitgave van de Revu aan het dossier is toegevoegd. (ANP)