Binnenland Bewaar

Justitie zit met 4000 leegstaande cellen

Na de grote cellentekorten in de jaren negentig, is de afgelopen jaren juist een overschot ontstaan. Foto GPD/Frouwkje Bijlstra
Na de grote cellentekorten in de jaren negentig, is de afgelopen jaren juist een overschot ontstaan. Foto GPD/Frouwkje Bijlstra © UNKNOWN

DEN HAAG - Het ministerie van Justitie sluit komende jaren zeker duizend gevangeniscellen. Dat blijkt uit een vertrouwelijk plan van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Het is voor het eerst in meer dan 25 jaar dat Justitie de detentiecapaciteit terugschroeft.

Na de grote cellentekorten in de jaren negentig, waardoor zelfs veroordeelde criminelen moesten worden heengezonden, is de afgelopen jaren een overschot ontstaan. Nu staan zo'n vierduizend cellen leeg.

Uit het 'Masterplan Detentiecapaciteit Gevangeniswezen 2012' blijkt dat de DJI de prognoses fors heeft bijgesteld. Tot voor kort werd voorspeld dat over vier jaar 19.000 cellen nodig zijn, inmiddels is dat teruggebracht tot ruim 14.000.

Justitie heeft het afgelopen jaar al (delen van) gevangenissen in Groningen, Den Bosch, Zutphen en Leeuwarden gesloten. Op de nominatiel staat verder de sanering van penitentiaire inrichtingen in Maastricht, Tilburg, Rotterdam en Veenhuizen. Het gaat vooral om oude en verouderde cellencomplexen.

Justitie zal naar verwachting niet alle vierduizend leegstaande cellen sluiten, omdat er een 'buffer' nodig blijft in geval het aantal gedetineerden weer toeneemt. Het ministerie van Justitie laat weten dat het plan van de DJI nog slechts een 'intern discussiestuk' is.

De vakbond Abavakabo/FNV is bang dat het sluiten van cellen verstrekkende gevolgen heeft voor honderden bewaarders. Volgens hoogleraar strafrecht Anton van Kalmthout is het afbouwen een logisch gevolg van de teruglopende criminaliteitscijfers. (HET PAROOL)