Opinie Bewaar

Slimme Polen en mazen in de wet

Theodor Holman
Theodor Holman © Wolff

Elke wet kent mazen. Mazen zijn voedsel voor slimmeriken. U en ik gaan een uitkeringswet niet bestuderen.

Een paar slimme Polen hebben dat wel gedaan.

Ze ontdekten dat je maar 180 dagen hoefde te werken, daarna kon je, als je het slim aanpakte, op vakantie in Polen en daar eventueel een tweede baan nemen, want Holland voorzag je van een uitkering.

De vraag is: hebben die Polen iets gedaan wat strafbaar is, of zijn ze inderdaad op wat mazen gestuit? Als het mag wat ze doen, kan je ze eigenlijk weinig verwijten. Als het niet mag, zouden we streng moeten straffen.

Op de televisie zag ik dat er valsheid in geschrifte werd gepleegd - een juffrouw zette een handtekening voor iemand anders - maar ik vond dat geen groot delict.

Als het een misdaad is wat die Polen doen, dan moet je dat geld zien terug te halen en de wet eventueel repa­reren. Het is namelijk het geld van u en mij waarmee ze aan de haal gaan.

Het vreemde is dat er met uitkeringen altijd wordt gefraudeerd.

Op internet lees ik dat de afgelopen vijf jaar Bulgaren, Roemenen en Turken gefraudeerd hebben met uitkeringen.

Het is namelijk het geld van u en mij waarmee ze aan de haal gaan

Het is kortom blijkbaar niet mogelijk om de wet waterdicht te maken. Volgens mij heeft dat te maken met het feit dat je nooit scherp voor de lens kunt krijgen wat rechtvaardig en sociaal is in die wet.

Anders gezegd: wanneer heb je nu 'echt' recht op een uitkering?

Als je werkloos bent? Prima, maar hoe lang moet je daarvoor dan hebben gewerkt? Een half jaar? Waarom niet vijf? Als je ziek bent? Uitstekend. Maar hoe bepaal je precies hoe ziek je bent? 

De mazen in dit soort wetten zitten hem in de willekeurige regelgeving. Na een half jaar werk heb je recht op een uitkering mits je regelmatig solliciteert (op werk dat er niet is) en een vast adres in Nederland hebt. 

Nu is er een bureautje, dat levert je een vast adres en dat solliciteert voor jou. Fraude, maar bijna niet te voorkomen.

Althans, je kunt er iets aan doen wat op zichzelf wellicht onrechtvaardig is: je geeft buitenlanders sowieso geen uitkering. Die halen ze dan maar in hun eigen land.

Hardvochtig? Elke wet is voor iemand ergens onrechtvaardig.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl