Opinie Bewaar

Pieter Omtzigt: van luis in de pels tot aambei van het CDA

Theodor Holman
Theodor Holman © Wolff

Zou Pieter Omtzigt vandaag, na bestudering van zijn eigen dossier, vragen gaan stellen aan zijn fractievoorzitter Sybrand Buma?

Het zou me niets verbazen.

Omtzigt liep de kruisweg van luis in de pels tot aambei van het CDA.

Hij bleef maar vragen stellen over de MH17-ramp, en dat jeukte en deed pijn. Hij zat vaak collega's in de weg. Hij was ook wel irritant - het bes­te-jongetje-van-de-klas-mentaliteit.

Hij bestudeerde elk dossier, want meende dat dat de taak was van een Kamerlid.

Dus werd het vlijtig menneke verafschuwd.

Nu heeft Pieter een foutje gemaakt. Er was een afgewezen Oekraïense asielzoeker die op een bijeenkomst volhield dat hij kon getuigen hoe het met die MH17 ramp 'echt' was ­gegaan. Hij wilde een half uur spreektijd. Hij mocht maar een minuut spreken.

Toen heeft Pieter in een sms'je verteld hoe hij kort en bondig zijn verhaal kon doen.

Het Nederlands van de man was even­eens zeer gebrekkig.

De man bleek een nepgetuige.

Pieter erkende fouten, en is door het stof gegaan. Hij praat nu niet meer over de MH17-ramp, terwijl hij als enige CDA'er het dossier tot in de puntjes beheerste.

Nadat Pieter de fout had begaan, merkte je iets bij het CDA en de coalitie wat een je 'gespannen opluchting' zou kunnen noemen.

Goddank zit hij bij het CDA, want daar weten ze alles van hypocrisie en zwepen

De opluchting bestond eruit dat Pieter van het dossier MH17 was gehaald, de gespannenheid om Pieters zetel.

Ging zijn zetel weg, dan was de meerderheid van de coa­litie verdwenen. Pieter moest dus worden gestraft, maar tegelijkertijd moest er worden geslijmd om hem binnenboord te houden.

Daar heb je een hypocriete zweep voor nodig. Waarmee je dus kunt slaan, maar die geen pijn doet. Goddank zit hij bij het CDA, want daar weten ze alles van hypocrisie en zwepen.

Maar laat mij een voorspelling doen.

Ik denk bijvoorbeeld dat Thierry Baudet en Theo Hiddema nu voortdurend om Omtzigt koeren. Omtzigt is het prinsesje en prinsje Baudet wil heel graag vleugel voor hem spelen, terwijl Hiddema hem in een keurig Bommelpak naait.

Deze paardans duurt een jaar. Dan zijn de plannen van dit kabinet geïmplementeerd en kan Pieter rustig vertrekken. Hij kan dan het MH17-dossier weer oppakken en vervelende vragen aan Rutte stellen.

Laten we wel wezen: je kunt beter bij een club zitten die van je houdt dan dat je door je klasgenoten constant wordt gepest.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief

Reageren? t.holman@parool.nl