Opinie Bewaar

Misschien voelde degene die heeft gelekt zich wel een nobele klokkenluider

Theodor Holman
Theodor Holman © Het Parool

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn nieuwe column uit Het Parool.

Iemand heeft gelekt uit de commissie-Stiekem. Dat is een ambtsmisdrijf. 'Het zou wel eens een grote zaak kunnen worden.'

Laat ik de dader geruststellen. Als hij alles ontkent, zal men nooit kunnen bewijzen dat hij heeft gelekt. Tenzij hijzelf is afgeluisterd.

Een geheim dat meer dan twee mensen weten, is feitelijk geen geheim - en de commissie-Stiekem bestond uit meer dan twee mensen.

En wie ontkent, kan alleen worden ontluisterd als hijzelf verraden wordt.
De jongens van de pers zullen hun mond houden, anders kunnen ze hun carrière wel opgeven.

Als fractiegenoten de dader verraden, zal de dader naderhand vertellen aan welke fractieleden hij zijn geheim verteld heeft. Die kunnen hun carrière dan ook vergeten. Daarnaast zijn ze ook strafbaar.

Verder zou je kunnen denken dat degene die gelekt heeft, zich eigenlijk een nobele klokkenluider voelde.

Maar daarvoor is de zaak te klein. Het lekken dient niks, behalve dan een beetje nieuws. (Vraag maar eens in uw omgeving of iemand wil samenvatten wat er precies gelekt is.)

Wat is het zwakke punt?

Dat is het geweten van de dader. Die zou in de veronderstelling kunnen verkeren dat hij per ongeluk iets gelekt heeft. We kennen dat allemaal. Je hoort: 'Ik ga je nu iets zeggen dat je geheim moet houden.' Na een tijdje vertel je dat geheim per ongeluk tijdens een diner of een verjaardag. Zo heb ik te vroeg verraden dat mijn dochter zwanger was.

Stel dat de dader per ongeluk heeft gelekt, dan moet hij zich afvragen: kan ik mijn eigen schuld geheim houden, of druist dat te veel in tegen mijn eigen moraal? Anders gezegd: is liegen verstandig?

Ik denk van wel. Een christelijke politicus zal daar anders over denken, maar als die heeft gelogen, is het goed dat hij vertrekt.

Kortom: er gebeurt niets.

Tenzij... het een politicus betreft die toch weg wil. Die zal verklaren dat hij het niet bewust heeft gedaan, maar per ongeluk, en zal dan aankondigen dat hij zal vertrekken, en schoon schip wil maken.

En uiteraard zien we parlementariër Loslipper na verloop van tijd ergens een dorpsburgemeester zijn. Hij belt dan met de lokale krant om in het geheim en in het diepste vertrouwen te vertellen dat Den Haag heeft besloten dat er een asielzoekerscentrum in zijn dorp komt.

Wilt u reageren op deze column? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.