Opinie Bewaar

Leven zonder regels te doorbreken, is onmogelijk

Theodor Holman
Theodor Holman © Wolff

Regels zijn voor een min of meer rechtlijnige geest als ik bijzonder handig. Over datgene wat geregeld is, hoef je namelijk niet meer na te denken. Het stoplicht springt op rood en ik stop. Dat voorkomt ongelukken.

Of je regels mag overtreden, is een morele vraag. Op het moment dat je zoiets doet, doe je iets wat niet mag of nog niet mag.

Regels zijn voor een min of meer opstandige geest als ik bijzonder vervelend.

Je laat je kortom leiden langs een koord van reglementen, maar soms voel je de behoefte dat koord door te knippen zonder dat je weet waar je terecht­komt.

Leven zonder regels te doorbreken, is onmogelijk. Je hebt dus altijd een slecht geweten. Omdat je regels overtreedt, en omdat je je moet houden aan regels die je niet wenst.

Wie een oorlog heeft meegemaakt - en er komen steeds meer mensen hier die een oorlog hebben meegemaakt - moet dit dilemma herkennen. Mijn moeder bijvoorbeeld weigerde zich na de oorlog de wet te laten voorschrijven en hield zich alleen bij toeval aan ­regels.

Wie God noch gebod kent, heeft een decadente mentaliteit

Vrijheid betekende voor haar dat ze deed waar ze zin in had. Zodra het leven ­namelijk op een krijgsgevangenkamp begon te lijken, voelde ze zich benauwd.

Vluchtelingen uit oorlogs­gebieden hebben al vele regels overtreden. Vluchten is namelijk door het overschrijden van grenzen het overtreden van ­regels. Ze hebben hun moraal al geweld aan gedaan en in het nieuwe land worden ze geconfronteerd met een andere moraliteit, want andere normen en waarden en een andere religie, waar ze het niet altijd mee eens zijn.

Integendeel. Waar ze in hun eigen land fysiek werden bedreigd, is hun nieuwe omgeving moreel bedreigend. Vrouwen zijn hier gelijkwaardig aan mannen, net als zwarte mensen en homo's... En het belachelijk maken van jouw God is geoorloofd!

Wie God noch gebod kent, is stuurloos en heeft een decadente mentaliteit.

Die mentaliteit moet verdreven worden. En wat dan helpt te verdrijven, is wat hen verdreven heeft. Geweld. De voortwoekerende kanker van elke ideologie en elke godsdienst is dat geweld en dreiging met geweld de meest effectieve manier is om snel verandering tot stand te brengen.

Bij ons ligt het primaat van het geweld bij de staat. Maar wanneer de staat die westerse, decadente moraliteit verdedigt, is het gebruik van geweld ook nog eens een reden om hier in de toekomst zinvol te kunnen leven.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl