Opinie Bewaar

Kennen de vrouwen van RAFF geen beter argument dan verf?

Theodor Holman
Theodor Holman © Wolff

Het Radicaal Anarchistisch Feministisch Front (RAFF) heeft de voordeur van Thierry Baudet met verf beklad. Ik meende het anarchismeteken te herkennen en het vrouwenteken. Het RAFF deed dit omdat het vindt dat Thierry een 'seksist, een racist en een nationalist' is.

Op hun website schrijft het RAFF: 'Met pseudo-intellectuele gewichtigdoenerij verhullen ze (Forum voor Democratie - ThH) hun frustratie over het feit dat hun eeuwenlange machtspositie dreigt af te kalven doordat niet-mannen en niet-witte mensen steeds duidelijker hun stem laten horen.'

Ik vrees dat er geen letterkundigen in het RAFF zitten, want helder is deze zin allerminst. Toch heeft deze bekladding mij verward, en dat komt door die zin. Dat gesmeer met die verf, die twee tekens, de naam en die zin, werkten eerst op mijn lachspieren.

Studentengrap, dacht ik. Maar mij is verzekerd dat het geen grap is.

Als het een studentengrap is ('Het was de intreeweek, mijnheer Baudet, dit hoorde bij onze ontgroening') dan geef je een paar van die meisjes of jongens een tandenborstel en moeten ze de deur netjes schoonmaken met spuug.

Maar als het echt een 'actie' is, dan luidt de boodschap: 'Matig je toon, Thierry. We brengen nu je voordeur schade toe, de volgende stap is dat we jou schade toebrengen.' Het is een bedreiging.

Stel dat Thierry Baudet zijn toon matigt, vindt het RAFF dan dat het goed werk heeft gedaan binnen onze democratie?

In mijn achterhoofd blijf ik denken dat het een grap is.

Het is te stom. Die naam die verwijst naar de RAF, de uitleg op hun website die geen uitleg is (ze citeren een paar zinnen van Thierry, die allemaal beter geschreven of gezegd zijn dan die van hen) en dan hun vreemd geformuleerde motief. (Ulrike Meinhof kon echt beter schrijven, dames en heren.)

Is het nep of werkelijkheid? Zien we hier de constructie van fakenieuws? Want welk gezag heeft dat RAFF? Kennen deze vrouwen echt geen beter argument dan verfklodders?

Stel dat Thierry Baudet zijn toon matigt, vindt het RAFF dan dat het goed werk heeft gedaan binnen onze democratie? De RAF zei vroeger dat onze rechtstaat niet die van hen was.

Advocaat Pieter Bakker Schut, die ik eens sprak op de redactie van De Groene, verdedigde hen door onder meer te stellen dat 'het kapitalisme de integriteit van de vrije mens' had aangetast. Hun daden waren een herovering van die vrijheid.

Voelt het RAFF zich ook in zijn vrijheden aangetast... door Thierry?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief

Reageren? t.holman@parool.nl