Opinie Bewaar

Jellinek rookvrij: 'Terugkeer naar paternalistisch verleden'

Jellinek rookvrij: 'Terugkeer naar paternalistisch verleden'
© ANP

Vrijdag berichtte Het Parool dat verslavingszorginstelling Jellinek de sigaret in de ban doet. Twee lezers reageren.

De massale problemen rondom drugsgebruik in de jaren zeventig en tachtig werden niet opgelost door gebruikers verplicht te laten afkicken, noch door hen massaal op te sluiten. Er kwam pas enige voortgang toen­ - mede op ons aandringen - de behoeften van de individuele gebruiker ­centraler kwamen te staan.

Door te werken aan problemen die de ­drugsgebruikers zelf als zodanig ervaren, kwamen zij sterker in het ­leven te staan. Dat had veelal het onder controle brengen of zelfs beëindigen van hun gebruik tot gevolg.

Het besluit van de Jellinek om voortaan bij elke afkickwens het stoppen met roken te verplichten, is in feite een terugkeer naar de paternalistische aanpak van decennia geleden.

Helaas past het in een tendens waarin dergelijke organisaties zich meer gelegen laten aan de publieke opinie dan aan de wensen van hun cliënten en bewezen effectieve methodes.

Dennis Lahey, directeur Belangenvereniging Druggebruikers MDHG, Amsterdam

Door te werken aan problemen die de drugsgebruikers zelf als zodanig ervaren, kwamen zij sterker in het ­leven te staan

Jellinek rookvrij

Dacht ik toch dat Jellinek een verslavingskliniek was? Hoezo kon je dan roken in zo'n gebouw? Is er ook een bar met alcohol? Uitdelen van joints en/of harddrugs?

En gaven hulpverleners er dan niet het goede voorbeeld? (Hoezo denk je dat je hulp en goede raad serieus genomen worden als je in hetzelfde schuitje zit?)

Hoe dan ook: fijn dat Jellinek nu medewerkers en cliënten gaat helpen op een constructieve, effectievere manier de controle over zichzelf terug te krijgen.

Gerda Sans, Amsterdam