Opinie Bewaar

Ik ben geen nazi of fascist, maar ik ben wel woedend!

Theodor Holman
Theodor Holman © Wolff

Islamitische Staat heeft laten weten dat een soldaat uit hun wereldwijde leger de aanslag in Manchester heeft gepleegd. Het was een vergelding voor de kinderen die gedood waren door westerse bommen.

Vergelding.

En, Islamitische Staat, is het nu vergolden? Staan we nu weer gelijk? Is het nu vrede?

Ik denkt het niet. De honger en de dorst van de wolf zijn onverzadigbaar, verslaafd als hij is aan bloed en dood. Vergelding als rechtvaardiging. Vergelding is het Bijbelse oog om oog, tand om tand. Vergelding is ook een machtsstrijd.

Het stopt alleen als er een winnaar en dus een verliezer is. Zolang je nog kunt vergelden, zolang er nog strijd is, is ze onbeslist.

Wij tonen onze macht niet. Ja, we bestrijden IS in Irak, maar in eigen land doen we weinig. Het is alsof we ons schamen, maar voor wat eigenlijk?

Voor een goede analyse over wat er aan de hand is? Of schamen we ons voor de conclusies die we moeten trekken als we die analyse hebben gemaakt?

We zijn trots op onze beschaving, en inderdaad is zelfbeheersing daarvan een pilaar. Maar er is een moment dat je kwaad mag worden!

Sterker: dat je kwaad móet worden! Dat is: als ze aan je kinderen komen. De Manchester journalist Brendan O'Neill schreef dinsdag in Spiked Online dat hij nu even niets anders kon doen dan haten.

Waar schamen we ons voor?

De dader in Manchester wilde zich offeren. Die kinderen zouden niet in het paradijs komen, maar hij zou wel in gelukzaligheid aan de voet van de troon van Allah mogen plaatsnemen. Dat geloofde hij. 

Hij werd dus geïnspireerd door een religie. Niet door marxistische dogma's, niet door katholieke of protestante decreten, maar door de strikte islam. 

Waarom lijkt het of ik dat uit beleefdheid moet verzwijgen? Waar zijn we bang voor? Zijn we bang nazi's en fascisten te worden omdat we bepaalde zaken en mensen willen uitsluiten? 

Ik ben geen nazi of fascist, maar ik ben wel woedend!

En al zo lang. Want wie zijn tegenwoordig de echte fascisten? Wie haten de Joden? Wie willen er meer lebensraum? Wie hebben er een hekel aan homoseksualiteit? Wie bedrijven werkelijk seksisme? Wie kiezen er onvoorwaardelijk voor geweld?

Wanneer stopt zelfbeheersing beschaafd te zijn?

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief. Reageren? t.holman@parool.nl