Opinie Bewaar

Het motorblok van de volgende coalitie in Amsterdam

Michiel Couzy
Michiel Couzy © Wolff

Het mislukken van de formatie in Den Haag roept herinneringen op aan de laatste coalitievorming in Amsterdam. Ook toen staakte GroenLinks de onderhandelingen met D66 en VVD, omdat de partij, ­zoals lijsttrekker Rutger Groot Wassink het formuleerde, 'geen rechtse hobby's ging financieren'. Bovendien wilde hij de PvdA erbij, terwijl D66 de so­ciaaldemocraten juist aan de kant wilde schuiven.

De tevredenheid van de Amsterdamse GroenLinksers over de gestrande onderhandelingen in Den Haag was afgelopen week opvallend. De opluchting is duidelijk groot dat zij bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in ieder geval niet de rekening gepresenteerd krijgen voor regeringsdeelname. Zo'n afstraffing à la de PvdA lijkt met het vertrek van Jesse Klaver voorkomen.

Het is interessant om met een Amsterdamse blik te kijken naar de gestrande onderhandelingen in Den Haag en met name naar het ongeloof bij D66 over het vertrek van GroenLinks.

Want de kans is aanzienlijk dat juist deze twee partijen in maart volgend jaar gaan uitmaken wie zich kroont tot de grootste in de gemeenteraad. Dan ligt het voor de hand dat deze twee partijen het, om in Haagse termen te blijven, motorblok gaan vormen bij de coalitieonderhandelingen.

Wie nu in de gemeenteraad het gekissebis tussen coalitiepartij D66 en opposant GroenLinks volgt, zou kunnen denken dat deze partijen mijlenver van elkaar af staan, maar dat is grotendeels show. D66 en GroenLinks zijn, ook in Amsterdam, natuurlijke bondgenoten: progressief, met een duurzame agenda.

Noem het verschil in levenshouding en politieke visie, maar de kloof is niet onoverbrugbaar

Ze denken over veel onderwerpen hetzelfde. Zelfs over vluchtelingen, het Haagse struikelblok. GroenLinks en D66 zijn allebei voor ruimhartige opvang en willen dat uitgeprocedeerde asielzoekers 24 uur per dag onderdak krijgen.

Dat gaat best lekker.

De partijen botsen verbaal over de drukte in de stad. Waar Reinier van Dantzig van D66 vooral kansen ziet in toerisme en de groei van de stad, daar wil Groot Wassink het liefst een hek om Amsterdam plaatsen. 

Noem het verschil in levenshouding en politieke visie, maar de kloof is niet onoverbrugbaar. Ook GroenLinks zal, eenmaal in het college, ervaren dat het lastig is om toeristen te weren als de prijsvechters op Schiphol dagelijks tienduizenden toeristen uitbraken. En D66 snapt inmiddels ook wel dat drukte allang geen perceptie meer is. Ze naderen elkaar, zij het stapvoets.

Grootste struikelblok is de ­woningmarkt. Beide willen meer woningen voor midden­inkomens, maar verschillen van mening over de vraag welke groepen hiervoor moeten inleveren. D66 wil minder sociale huur, GroenLinks juist meer.

Dit verschil schreeuwt om een compromis, zoals VVD en D66 in het huidige college hebben gesloten met SP. Dan is het interessant welke partij zich bij dit tweetal voegt.
Als VVD aanschuift, helt de ­coalitie naar rechts, minder sociale huur. GroenLinks zal on­getwijfeld steun van links willen.

De PvdA misschien, maar het is de vraag hoe groot de nederlaag van die partij zal zijn en bovendien is de relatie met D66 broos. SP heeft de smaak van het besturen te pakken en wil graag nog een keer.

Maar houd ook rekening met Partij voor de Dieren; progressief, linksig en raadslid Johnas van Lammeren wordt alom gerespecteerd. Van Lammeren is ongetwijfeld te porren voor een wethouderschap Dierenwelzijn.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl