Opinie Bewaar

Het maakt niet meer uit wat voor bommen worden gegooid

Theodor Holman
Theodor Holman © Wolff

Nucleair - het woord hangt in de lucht als een ballon die op knappen staat.

Je schijnt van radioactiviteit kanker te krijgen. Het is ook zo dat je door radioactiviteit kanker kunt genezen.

Zo'n nucleaire bom zorgt voor dood, maar, als het goed is, ook voor leven in vrijheid. Gooi zo'n bom en voor honderdduizenden jaren is zo'n gebied besmet. Gooi twee bommen en je hebt twee besmette gebieden.

Je bomt je eigen woonruimte weg. Maar na zo'n bombardement kent de aarde ook minder mensen die gehuisvest moeten worden.

Een nucleaire bom is de uitkomst als argumenten opgevat worden als scheldpartijen. Wat de vader van alle bommen uiteindelijk vernietigt, is dat je nooit meer een echte winnaar kunt hebben. Want gooit Trump een bom, dan gooit Kim Jong-un er ook één. Vervolgens kun je niet eens dicht bij de doden komen om te tellen, want dan raak je besmet.

Na verloop van tijd zie je de gehandicapten over de straten schuifelen als de zichtbare symbolen van het stralings­gevaar.

Alleen in hun onbetrouwbaarheid zijn ze betrouwbaar

Het maakt niemand wat uit.

Het vervelende van het conflict tussen Amerika en Noord-Korea is dat het niet gaat om die idiote Noord-Koreaanse staatsideologie waardoor de eigen bevolking bijkans uitgehongerd is, maar om de fabricage van dat atoomwapen.

Je wilt niet dat Noord-Korea het bouwt omdat Amerika daarmee bereikt kan worden - ­­­dat is beangstigend. Terwijl Noord-­Korea het wapen bouwt om geen angst meer te hoeven hebben voor Amerika.

Op welk inzicht hoop je?

Je hoopt dat Noord-Korea tot het inzicht komt om niet verder te bouwen en te denken aan de eigen bevolking, en je hoopt dat Amerika tot het inzicht komt om die bom nu ­zeker niet te gooien en aan andere oplossingen denken.

Maar ja, Kim Jong-un en Trump munten niet uit in betrouwbaarheid.
Alleen in hun onbetrouwbaarheid zijn ze betrouwbaar.

Het maakt al niet meer uit of ze leugens vertellen of niet. Ze worden geleid door angst, hun dierbaarste vijand. En terwijl aan beide zijden de bommen worden op­gepoetst, moeten wij wachten.

We draaien ons om en zien duizenden vluchtelingen voor bommen van een andere aard. Hele steden zijn al vernietigd. Het maakt al niet meer uit wat voor bommen er worden gegooid.

De moeder aller bommen en de vader aller bommen zijn de trotste ouders van vooral veel dode kinderen.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl