Opinie Bewaar

Ergens moeten die farmaceuten op de knieën

Theodor Holman
Theodor Holman © Wolff

Stel dat ik een geneesmiddel tegen kanker heb uit­gevonden. Dan breng ik dat middel uiteraard op de markt.

Maar als ik het zo duur maak dat niemand het kan betalen, hebben twee partijen er niets aan: de patiënt niet en ik niet.

Ik ga dus zoeken naar een prijs die de patiënt zich kan veroorloven.

Nu kan die patiënt zich eigenlijk niks veroorloven, want hij is ziek, maar goed, hij is verzekerd, en ik weet dat ziektekostenverzekeraars rijk zijn, dus ik zeg: betaal maar veel. Maar dat willen die ziekteverzekeraars niet.

Zo ongeveer liggen de problemen tussen farmaceuten en patiënten en verzekeraars.

Omdat het hier geneesmiddelen betreft voor mensen met een dodelijke ziekte, kleeft er iets onaangenaams aan het opdrijven van de prijs. Zoiets doe je niet. Verdien je geld maar met maagzuurremmers en antihoesttabletten, maar niet met geneesmiddelen tegen kanker.

Maar die farmaceuten stellen twee terechte vragen.

1) Tegen de bakker zeg je toch ook niet: geef maar brood tegen iets meer dan de kostprijs? Waarom zouden wij dat dan moeten doen?

2) Met de winst die wij maken, kunnen wij nog betere geneesmiddelen maken. Moeten we die dan niet uitvinden?

Nu zeggen onderzoekers aan de Erasmus Universiteit dat bijna alle kankermedicijnen 'onevenredig duur' zijn.

Ethiek en commercialiteit lopen hier niet vrolijk hand in hand

Dat zou best kunnen - ik weet daar niets van en kan het ook niet controleren. Ik weet alleen dat als ik kanker zou hebben, ik die geneesmiddelen wil.

Ethiek en commercialiteit lopen hier niet vrolijk hand in hand. Integendeel: ze maken ruzie.

Ergens moeten die farmaceuten op de knieën. Hoe dwing je grote bedrijven om hun product voor minder geld beschikbaar te stellen?

Je kunt als land regels maken, maar wat weerhoudt zo'n bedrijf er dan van het product niet in jouw land ter verkoop aan te bieden, zodat je weer een omweg moet maken?

Afgezien van grote winst - wat ook moet van hun aandeelhouders -, wat willen die gigantische farmaceutische bedrijven?

Geen idee.

Ik weet alleen dat wanneer medicijnen zo idioot duur zijn, er iets mis is met de onderlinge concurrentie.

Zou het heel erg zijn als we onethisch gedrag van de farmaceuten beantwoorden met onethisch gedrag van onze kant? Patenten stelen?

Ja, dat zou erg zijn.

Maar dat je ze niet verantwoordelijk kunt houden als er mensen aan kanker sterven terwijl die door hun geneesmiddelen gered hadden kunnen worden, wil er bij mij niet in.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl