Opinie Bewaar

De natuur kent geen ideologie, alleen natuurwetten

Theodor Holman
Theodor Holman © Wolff

'Waar grenst Nederland aan Frankrijk?" vroeg ik toen we in het vliegtuig zaten. Mijn dochter wist het antwoord: "Op Sint Maarten," zei ze, want daar gingen we heen.

Ik had een vriendin wier ­zuster er woonde. Het was in 1995, een paar weken voor de orkaan Luis een enorme schade op het eiland zou aanrichten, maar er was toen ook al een minder hevige orkaan langs geweest. Dat ik een enkel kapot bootje dat nog niet was opgeruimd op de kade zag liggen, en dat er wat bomen waren omgewaaid, maakte toen al grote indruk op me.

Ik leefde het leven van een miljonair, want ik kende toen de juiste mensen. Dat waren lui die zogenaamd op hun boot leefden, want dan hoefden ze geen belasting te betalen. Er was ook een notaris die uit Amsterdam was gevlucht, maar die heel aardig was, al droeg hij constant een wapen.

Ik lag dagen aan het strand of in het zwembad, waar ik de raarste cocktails dronk en mijn hamburgers tot aan de rand liet brengen. Aan het eind van de middag ging ik naar een club aan de haven om biertjes te drinken, of ik slenterde naar het strand waar ­altijd wel een barbecue werd gehouden. Aan die haven liet mijn dochter haar haar vlechten.

Als de schade niet door oorlogen wordt veroorzaakt, dan zijn het wel natuurrampen die beschavingen vernietigen

Die club, die haven, en dat hotel waar ik in het zwembad lag, zijn weggewaaid, hoorde ik. "Sint Maarten is compleet weggevaagd," zei een Amerikaanse verslaggever.

Als de schade niet door oorlogen wordt veroorzaakt, dan zijn het wel natuurrampen die beschavingen vernietigen. De natuur kent geen ideologie, ­alleen natuurwetten.

Maar hoe leven echte miljonairs daar?

Richard Branson (geschat vermogen 5 miljard) heeft daar om de hoek een eiland gekocht. Op zijn blog schreef hij, volgens NU.nl: 'We zullen ons terugtrekken in de betonnen wijnkelder onder het hoofdgebouw. Zoals ik mijn team ken, zal er niet veel wijn meer over zijn als we er weer uitkomen.'

Vervolgens schreef hij: 'De sfeer is griezelig, maar mooi. We slapen hier met z'n allen in twee kamers. Ik heb sinds mijn kindertijd niet meer zo'n nachtparty gehad.'

Ik heb er geen enkele reden voor, maar toch hoop ik dat die kelder onderloopt, dat niemand het slot van buiten kan openen, dat alle elektriciteit daar uitvalt, en dat Branson en zijn team pas over een jaar of honderd worden gevonden.

Zie ook: Dit is wat we nu weten over de gevolgen van orkaan Irma

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief

Reageren? t.holman@parool.nl