Opinie Bewaar

Dat Mark niet met de PVV wenst te onderhandelen, begrijp ik wel

Theodor Holman
Theodor Holman © Wolff

Je kunt het dorpsplein niet oplopen of Rutte staat daar op een grote trom te slaan dat hij een 'meerderheidskabinet' wil ('Boem!'), maar zonder de PVV ('Boem, tjing!'). Als zijn schaduw, met de tuba, toetert Halbe Zijlstra diezelfde boodschap.

De VVD wilde zelfs met de hipsterlinksen van GroenLinks proberen een kabinet te vormen, maar Jesse Klaver stak zijn teentje in het water en rende weg.

Je kunt hem dat niet kwalijk nemen. Politieke verantwoordelijkheid is iets voor de jongens uit de hoogste klas. Nu moet Tjeenk weer opnieuw iedereen tentamen afnemen, maar zo te zien en te horen doet hij dat graag.

Dat Mark niet met de PVV wenst te onderhandelen, begrijp ik wel. Marcheren Rutte en Zijlstra kranig door de dorpsstraat, met Pechtold op de bombardon, dan gooit Wilders spijkers, punaises en kraaienpoten op straat en bedient hij het scheldkanon.

Het is een persoonlijke vendetta die Rutte en Wilders hebben. Stamt nog uit de tijd dat ze samen in de VVD zaten.

Maar toch begrijp ik iets niet.

Als Rutte het echt zo belangrijk vindt dat er een meerderheidskabinet komt en hij zelfs daarover met Klaver wilde onderhandelen, die totaal aan het andere eind van het politieke spectrum in een duurzame boomhut woont, dan wil je in eerste instantie toch recht doen aan de verkiezingsuitslag. Dat is democratie. En de PVV was de tweede partij.

En weg zijn de politieke spanningen, want de mensen die dan tevoorschijn komen borrelen, bezitten nog een blanco strafblad.

Oké. De jongetjes hebben voortdurend ruzie, maar een verstandige onderwijzer haalt die twee dan uit elkaar en zet ze apart.

Ik bedoel, geef Rutte een mooie baan in Brussel of New York (daar gaat hij mettertijd toch heen), verlos Wilders van zijn beveiligers door hem hoofd te laten worden van een denktank in Australië of waar dan ook, en laat Zijlstra met Bosma of Agema onderhandelen.

Tja, u zegt: dat willen Buma en Pechtold niet, maar daar heb ik ook een oplossing voor.

Maak Buma burgemeester in een leuke CDA-gemeente, en verzin ook zoiets voor Pechtold. En weg zijn de politieke spanningen, want de mensen die dan tevoorschijn komen borrelen, bezitten nog een blanco strafblad.

Ik vrees dat het niet zal gebeuren. De kleverige substantie in de politiek waaraan ego's verslaafd raken, heet macht; alle hierboven genoemde jongetjes rollen daarvan elke dag verdachte sigaretten of spuiten het rechtstreeks in hun aderen.

Voorlopig marcheert het dronken harmonieorkest 'Eigendunk eerst' door ons dorp.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief. Reageren? t.holman@parool.nl