Opinie Bewaar

Amsterdam moet stinken naar het zweet van verdorvenen

Amsterdam moet stinken naar het zweet van verdorvenen
© Jean-Pierre Jans

De schimmige wereld achter de Wallen maakt de dames juist aantrekkelijk

Wim Pijbes, de gevierde directeur van het Rijksmuseum, beschrijft Amsterdam als een hondendrol waar hij elke dag wel in moet trappen. De stad is volgens hem vuig en vuil, de hoeren zijn er vies en er ligt wel eens kauwgum op straat.

Nu ben ik absoluut geen bereisde Roel, maar als ik de laatste jaren in Amsterdam terugkom, valt mij juist de netheid op. De netheid die ons volgens de Britse historicus Simon Schama al sinds de Gouden Eeuw typeert. Schama - die bij de heropening van het Rijks trouwens een zeer wervend stuk over het museum schreef - was het opgevallen dat de Amsterdammer al eeuwen zijn eigen stoepje schoonveegt. Kijk maar op de schilderijen in het Rijks. En zo hoort het ook.

Eigen stoepjes schoonvegen doen we nog steeds. Toevallig ben ik de laatste tijd in Londen en Rome geweest. En waar Rome veel weg had van een slet en Londen op een bedelaar leek, was Amsterdam een net ventje. Toegegeven, het Vondelpark is aan het einde van de dag één groot groen openbaar toilet, maar 's ochtends komen onze taakstraffers om het park weer spic en span te maken. Ik ben daar altijd weer van onder de indruk.

Pijbes heeft ook bezwaar tegen onze hoeren, al weet ik niet precies wat voor bezwaren hij koestert. Hij heeft het over een schimmige wereld die achter de Wallen schuilgaat. Maar ja, dat maakt die dames juist aantrekkelijk. Hoeren zonder schimmige wereld achter zich zijn huisvrouwen die voor een half litertje slagroom voor de melkboer hun rok optillen. Niet echt geil.

Een wereldstad als Amsterdam mag smoezelig zijn. Dan gebeurt er wat. De stad moet stinken naar het zweet van verdorvenen. Cultuur, dus ook de Amsterdamse, heeft baat bij bederf.

Waarom hou ik van Victor Hugo? Omdat hij het smerige Parijs zo meesterlijk beschreef. Waarom hou ik van Lord Byron? Omdat hij het vuige Venetië zo heerlijk bezong.

En neem de beeldende kunst. Het vunzige New York was de inspiratiebron van Andy Warhol. En wat zou Jan Steen zijn geweest als hij met Wim Pijbes getrouwd was geweest? Niets! En kijk eens naar die prachtige Breitner, Wim. Amsterdam was toen vele malen goorder dan nu.

Amsterdam moet één groot inspirerend atelier worden waar het stinkt naar geil, inkt, verf, hoeren, bier en goedkope Oost-Europese parfum.


Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.