Opinie Bewaar

'Zo kan het gelukkig ook in Amsterdam'

'Geen kinderlijk gekras, maar écht een traktatie van nachtegalengezang'
'Geen kinderlijk gekras, maar écht een traktatie van nachtegalengezang' © ANP

Het ene moment lijkt een vloekende foutparkeerder de toenemende hufterigheid te bevestigen, het andere moment stuit je op een groep prachtig zingende kinderen, schrijft Paroollezer Claartje Koop-Schrijvers. 'En dus werd de dag toch weer zonnig.'

Enige tijd geleden stond een artikel in Het Parool over hufterig gedrag in Amsterdam. Het devies was: indien je je hufterig gedraagt, wees je je daarvan dan bewust en doe het nederig. Althans, dat was mijn interpretatie van het artikel en ik kon me daar bijzonder goed in vinden.

Zo niet de foutparkeerder donderdagochtend naast het Concertgebouw. Meneer parkeerde zijn grote auto daar op de stoep. Toen hij aan kwam lopen om weer te vertrekken, werd hij aangesproken door een ­meneer die met zijn fiets de straat niet kon bereiken door de verkeerd geparkeerde auto.

De man ging vol in de weerstand. Inclusief borstrok vooruit en dreigende stappen richting de fietser

Ik bleef op afstand toekijken om de reactie van de foutparkeerder af te wachten. Die zou gezien zijn wat karikaturale voorkomen ­(type vastgoedhandelaar, inclusief zonnebril, net te lang haar, zeer strak pak dat was gesneden rondom een licht corpulent lichaam en arrogante air) weleens interessant kunnen uitpakken.

En jawel: de man ging vol in de weerstand. Inclusief borstrok vooruit en dreigende stappen richting de fietser. De fietser bleef rustig, maar ook bij zijn punt. De foutparkeerder bleef briesen. Dit duurde een minuut of twee, waarna de bozerik vloekend in zijn auto stapte en wegreed.

In de tram naar het station bleef ik me verwonderen over deze hufterigheid. Enigszins nukkig aangekomen op station Zuid liep ik daar tegen een schoolklas van het Geert Groote College aan. Die liederen stond te zingen om geld op te halen voor hun schoolreis.

Dit was geen kinderlijk gekras, maar écht een traktatie van nachtegalengezang. Zo kan het gelukkig ook in de stad. En dus werd de dag toch weer zonnig.

Claartje Koop-Schrijvers, ­Amsterdam