Opinie Bewaar

'Werknemers van stadsreiniging verdienen een groot compliment'

'Zij doen het, terwijl wij ons nog een keer omdraaien'
'Zij doen het, terwijl wij ons nog een keer omdraaien' © ANP

Op nieuwjaarsdag viel het Paroollezer Martie Schellekens op hoe schoon de stad al was. Geen kapotte flessen, geen vuurwerkrommel. 'De mannen en vrouwen van de reinigingsafdelingen in de stad verdienen een groot compliment en respect.'

Op nieuwjaarsdag ging ik voor de jaarlijkse 'toetjesbrunch' naar een vriendin, met de tram. Starend vanuit de tram viel het mij op hoe schoon de stad al was. Ook het Leidseplein, óók de ­directe omgeving daarvan: schoon. Geen kapotte flessen, geen vuurwerkrommel.

Later las ik dat de schoonmaak­ploegen al om 2.00 uur 's nachts gestart waren.

Op zondag 24 en 31 december hoorde ik om 7.15 uur de vuilniswagen in de straat.

Verwarring. Was het maandag? Nee, de container werd geleegd in verband met de feestdag(en) daarna. Zondagochtend! De weken daarvoor rolde elke nacht de strooiwagen door de wijk. Straat én fietspad sneeuw- en ijsvrij, voor onze veiligheid en gemak. Op 4 januari reed de eerste aparte inzamelauto voor kerstbomen door de straat.

Verwarring. Was het maandag? Nee, de container werd geleegd in verband met de feestdag(en) daarna. Zondagochtend!

De mannen en vrouwen van de reinigingsafdelingen in de stad verdienen een groot compliment en respect. Wat een barre weken hebben zij achter de rug. En nu niet zeggen: 'Daar worden ze toch voor betaald.' Zíj doen het, terwijl wij ons nog een keer omdraaien.

Na alle lijstjes rond oud en nieuw van mensen die mooie dingen hebben gedaan voor de stad, wil ik deze mensen een pluim geven. Ik wil hier twee woorden aan ze kwijt: dank, respect.

Martie Schellekens, Amsterdam