Opinie Bewaar

'Wat een kuladvies van de Kunstraad aan het Stedelijk'

Drukte voor de ingang van het Stedelijk Museum.
Drukte voor de ingang van het Stedelijk Museum. © ANP

Het Stedelijk zou volgens de Kunstraad de eigen collectie centraal moeten zetten. 'De collectie is nog nooit zo uitgebreid te zien is geweest als sinds december,' reageert Anne Meesters in een lezersbrief.

Wat een kuladvies van de Kunstraad aan het Stedelijk. Zo zou het museum de eigen collectie centraal moeten zetten terwijl de collectie nog nooit zo uitgebreid te zien is geweest als sinds december.

Terwijl het Rijksmuseum een schilderij van Rembrandt koopt, het Van Gogh een Munch en Boijmans een Magritte, zou het Stedelijk moeten mikken op onbekende, vergeten en jonge kunstenaars.

Ajax koopt toch ook niet alleen in de breedte?

Alsof het museum met geld smijt naar jetsetwerken. Een gevarieerd inkoopbeleid is een must maar er moet ook ruimte zijn voor topaankopen. Ajax koopt toch ook niet alleen in de breedte?

De Kunstraad steekt een mes in de rug van het Stedelijk, dat sinds 2012 jaarlijks aan de lopende band prachtige tentoonstellingen produceert: Zero, Marlene Dumas, Matisse, Tino Sehgal, Jordan Wolfson, Amsterdamse School, Studio Drift, noem maar op.

En wat zegt de Kunstraad? Te veel tentoonstellingen! Kan er wat doorbloeding bij de Kunstraad?

Anne Meesters, Amsterdam