Opinie Bewaar

'Vijandigheid SP naar ondernemers belooft het mkb weinig goeds'

'Geen enkele bedrijfstak is zó afhankelijk van de grillen van de consument als de horeca'
'Geen enkele bedrijfstak is zó afhankelijk van de grillen van de consument als de horeca' © ANP

Lijsttrekker van de Amsterdamse SP Laurens Ivens schreef dat veel horecagelegenheden hun werknemers als wegwerppersoneel behandelen. Een ongekwalificeerde en ongekwantificeerde beschuldiging, volgens Petra van Niftrik.


Ik vind het een sympathiek voorstel van wethouder Ivens om een deel van het florissante inkomen van de stad te besteden aan het verbeteren van de inkomens van de werkenden die dat nodig hebben (Het Parool van zaterdag). Maar hoort het wellicht tot het gedachtegoed van de SP om dan eerst sneren uit te delen aan ondernemers?

Ik beperk me dan tot het deel waar ik verstand van heb: de ­horeca. Naast mijn werk als traiteur heb ik twee restaurants gehad. Natuurlijk zijn er horecaondernemers die hun werk­nemers uitbuiten, net zoals er werknemers zijn die misbruik maken van tolerante werkgevers.

Ivens echter schrijft: 'Veel horecagelegenheden behandelen hun werknemers als wegwerppersoneel dat mag opdraven als het de baas schikt.'

Veel? Hoeveel dan? Een totaal ongekwalificeerde én ongekwantificeerde  beschuldiging.

Natuurlijk zijn er horecaondernemers die hun werknemers uitbuiten, net zoals er werknemers zijn die misbruik maken van tolerante werkgevers

Geen enkele bedrijfstak is zó afhankelijk van de grillen van de consument als de horeca. Dus werken veel zaken met een vast aantal medewerkers in loondienst, met daarnaast enkele oproepkrachten. Dat zijn vaak studenten die zelf ook beperkt beschikbaar zijn.

De enige manier om te overleven, want het overgrote deel van de horeca bestaat uit kleine en middelgrote ondernemingen, die meestal volledig voor eigen rekening en risico werken.

Tijdens de verkiezingen in 2014 flirtte de SP met het mkb en beloofde ze 'minder bureaucratie'. Niet alleen is dáár niets van terechtgekomen, maar de ongenuanceerde vijandigheid die uit dit stuk blijkt, belooft - waar het de SP betreft - ook in de toekomst voor het mkb weinig goeds.

Petra van Niftrik, Amsterdam