Opinie Bewaar

'Verliefdheid mag iedereen zien, óók bij homo- en lesbostellen'

Zoenende mensen tijdens de zogenaamde 'kiss-in' in 2012, een publieke zoenpartij, die georganiseerd was door fotograaf Erwin Olaf bij de snackbar in West waar hij was weggestuurd toen hij stond te zoenen met zijn vriend.
Zoenende mensen tijdens de zogenaamde 'kiss-in' in 2012, een publieke zoenpartij, die georganiseerd was door fotograaf Erwin Olaf bij de snackbar in West waar hij was weggestuurd toen hij stond te zoenen met zijn vriend. © ANP

Wat opvallend dat zo weinig homo- en lesbostellen hand in hand durven te lopen, schrijft Yori Bonnema in een ingezonden brief. 'Durven we niet meer?'

Ik was op slag verliefd toen ik hem zag. Het was in Utrecht, bij de uitgang van Hoog Catharijne. Ik was zenuwachtig want mijn trein was te laat. Zit mijn haar wel goed? Zou hij me wel leuk vinden? Zou deze date wel leuk worden? We hadden elkaar gevonden via Tinder, tussen alle matches was hij er opeens. En na twee maanden chatten, facebooken en whatsappen was het eindelijk tijd voor bier.

Onderweg naar mijn eerste date zag ik overal stelletjes. Het begon me ineens op te vallen. Zoenend, hand in hand, verliefd. Wat me ook opviel, was dat er weinig homo- of lesbostellen bij waren. Geen twee mannen hand in hand, geen zoenende vrouwen op straat. Ik woon in Amsterdam en daar zie ik dit steeds minder. Zijn we bang? Durven we niet meer?

We zijn inmiddels een paar weken verder en op een avond was ik in tranen: verliefd zijn is het grootste geluk dat je kunt hebben. We hebben hand in hand gelopen over straat, in Utrecht en in Amsterdam. We hebben staan zoenen op heterofeestjes en we hebben menig meisje verbaasd doen kijken. 'Jullie, homo? Een setje?'

Mijn vrienden vroeg ik: 'Lopen jullie hand in hand? Zoenen jullie in het openbaar?' 'Nooit,' flapte een vriend eruit. Er viel een stilte. 'Echt niet?' vroeg ik voorzichtig.

Ik heb het nieuws uit de krant over homogeweld nooit in verband gebracht met mezelf. En ik heb er nooit bij stilgestaan dat ik me misschien buiten de deur anders gedraag dan binnen. Ik ben verliefd en van mij mag iedereen weten dat jij bij mij hoort.


Wilt u reageren? Dat kan! Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen.