Opinie Bewaar

'Vergelijking Holocaust-dierenleed is niet kwaadaardig'

'Vergelijking Holocaust-dierenleed is niet kwaadaardig'
© ANP

Twee Paroollezers reageren op de brief van Frits Barend, die boos is omdat hoogleraar Roos Vonk dierenleed gelijk stelde aan de Holocaust.

Mens als voorbeeld
Hoogleraar Roos Vonk schrijft een artikel over dierenleed en maakt een (inderdaad niet erg gelukkig gekozen) vergelijking met de Holocaust. Daar komt dan een boze reactie op van Frits Barend, zaterdag in Het Parool, waarin hij mevrouw Vonk onder andere hierop wijst: 'Het dier dat zich in 2017 nog net zo gedraagt als het dier voor de jaartelling.'

Dat vind ik zo nog ongelukkiger geformuleerd dan de woorden van de hoogleraar. 

Barend zegt hier vrij vertaald: 'Het dier had door de tijden heen wel wat beter zijn best mogen doen met zich te beschaven en hier een voorbeeld aan ons - mensen - kunnen nemen.' Ja, die mens, wiens kleine en grote activiteiten ons elke dag weer pijnlijk treffen door een onrustbarend gebrek aan beschaving.

Van het varken kun je van alles vinden, maar het is een vriendelijk, gevoelig, sociaal en verhoudingsgewijs intelligent beest. Wij fokken het niet alleen om op te eten maar ook om delen van zijn lichaam te gebruiken voor het repareren van onze eigen fysieke manco's.

Een beetje respect en invoelvermogen voor dit lid van de dierenwereld (wat wij overigens in de bio-industrie aan walgelijks met dieren uitspoken, tart iedere beschrijving) zou wijzen op een minimum aan menselijke beschaving.

Barend had mogen, nee móeten, begrijpen dat de hoogleraar bij het schrijven van haar artikel kennelijk heeft zitten zoeken naar een insteek die de lezer zou bijblijven, reden waarom zij koos voor een vergelijking met de Holocaust.

Zoals gezegd: niet erg gelukkig, maar is dat voldoende reden haar een 'beschavingsprobleem' respectievelijk 'kwaadaardigheid' voor de voeten te werpen?
Daan van den Wall Bake, Weesp

Gedachtenkronkel
Na het lezen van het werkelijk verbijsterende stuk van Frits Barend in Het Parool van zaterdag vraag ik me af of deze man nu gewoon dom is of onwetend en volkomen verblind door zijn eigen frustraties.

Dat de heer Barend zich beledigd voelt, is wat mij betreft een ernstige kronkel in zijn denken.

In het eerste geval neem ik hem weinig kwalijk, in het tweede geval zou ik graag het volgende willen zeggen.

De vergelijking Holocaust-dierenleed is, hoe verschrikkelijk ook, het enige waar een 'normaal denkend mens' op kan uitkomen. 

Helemaal losstaand van een bevolkingsgroep als Joden: mensen werden op industriële wijze vermoord. Vervang mensen door zoogdieren en werden door worden en je bent er. 

Miljoenen varkens worden binnen enkele maanden vetgemest om ze vervolgens op industriële wijze te doden. Het doel van het doden wijkt af, natuurlijk, maar dat maakt voor het leed van deze dieren helemaal niets uit. Iedereen mag zelf weten of hij wel of niet vlees eet. 

Wie daarvoor kiest zou dat moeten doen op basis van informatie en zou ook moeten weten waar het vlees vandaan komt. Dat de heer Barend zich beledigd voelt als iemand dierenleed bespreekbaar wil maken, is wat mij betreft een ernstige kronkel in zijn denken. 

Ik hoop werkelijk dat er ooit nog een tijd aanbreekt waarin we, net zoals we nu beginnen te denken over roken, hoofdschuddend terugkijken op de huidige tijd en denken: hoe was het mogelijk?
Michael Hodde, Amsterdam

Lees terug: Frits Barend: 'Mijn grootouders zijn geen varkens'