Opinie Bewaar

'Toekennen ICT-portefeuille aan Touria Meliani is naïef'

Touria Meliani
Touria Meliani © ANP

Is het niet wat naïef om gezien de bestaande ICT-uitdagingen te denken dat een dergelijke portefeuille zo efficiënt en innovatief geleid kan worden, schrijft Frederik Tilia in een ingezonden brief.

In Het Parool van zaterdag stond een interview met de nieuwe wethouder van Kunst & Cultuur Touria Meliani. Wat ontbreekt in het artikel is dat ­Meliani ook wethouder wordt van ICT.

Wellicht dat zij als 'onbevreesde overlever' het ontbreken van politieke ervaring kan overwinnen, maar het ontbreken van kennis of ervaring op het gebied van ICT of digitalisering lijkt toch minder overkomelijk.

Over de ICT binnen de gemeente schreef Het Parool immers vorige zomer nog dat bij meer dan de helft van de grote projecten sinds 2012 sprake is van kostenoverschrijding en vertraging, wat de gemeente vele miljoenen heeft gekost. De Dienst ICT is in 2011 zelfs onder curatele gesteld.

Ook schreef Het Parool (13 juni 2017), naar aanleiding van een risicoanalyse van de Veiligheidsregio: 'De uitval van data- en ICT-systemen is een snelle stijger in de lijst van gevaren en wordt gezien als een groot probleem voor de toekomst.'

Gezien de bestaande ICT-uitdagingen, gecombineerd met het feit dat de 'digitale stad' een centraal thema is in het coalitieakkoord, lijkt het toekennen van de ICT-portefeuille aan een wethouder zonder politieke ervaring en relevante inhoudelijke kennis een opvallende keuze van GroenLinksfractievoorzitter Rutger Groot Wassink.

Is het niet wat naïef om te denken dat een dergelijke portefeuille zo efficiënt en innovatief geleid kan worden?

Frederik Tilia, Amsterdam/New York