Opinie Bewaar

'Sprookje over bruine vloot is ver van de waarheid'

'Ik gun de schippers hun inkomsten. Maar niet over de rug van de ­bewoners'
'Ik gun de schippers hun inkomsten. Maar niet over de rug van de ­bewoners' © ANP

'Schippers 'bruine vloot' voelen zich niet welkom in stad' schreef Het Parool afgelopen vrijdag. Twee lezersbrieven als reactie hierop.

Voortijdig afgebroken

Meepraten? Dat kan onder dit artikel.

Tot mijn verbazing lees ik in Het Parool van vrijdag 3 februari dat de 'bruine vloot' in de Oude Hout­haven zou hebben moeten wijken voor woonboten.

In 2009 is er een proef geweest met de bruine vloot in de ­Oude Houthaven. Deze proef heeft nog geen jaar geduurd.

Zij is voortijdig afgebroken wegens vele klachten van omwonenden, vanwege de overlast die de toeristen op deze schepen veroorzaakten. De woonboten zijn pas in 2011 in de Oude Houthaven ­geplaatst.

Sonja ten Boom, Amsterdam

Gedaan met de rust

Te mooi om waar te zijn. Het idyllische sprookje over de bruine vloot in Amsterdam is ver van de waarheid. Er wordt een prachtig beeld geschetst van hoe schippers het zich dromen. Lekker semipermanent liggen aan de Sumatrakade. Alles bij de hand. De waarheid is anders. Toevallig wonen hier ook mensen. Voor veel geld.

Najaar 2015 kwam de bruine vloot hier aanleggen. Gedaan met de rust. Keurig publiek? Als je ze zag aankomen sloeg de schrik je al om het hart. Letterlijk. Hooliganachtig volk uit Engeland, Duitsland en Frankrijk.

Nachtelijke bralpartijen van vrij­gezellenfeestjes die diep in de nacht terugkomen van de kroegen en coffeeshops. Stomlazarus of stoned of allebei schreeuwen en zingen aan dek. Als ze de stad in gaan met bier in de hand gooien ze de blikjes en flessen op de kade of in het water.

Deze schepen fungeren puur als hotelaccommodatie en verdienen per weekend veel geld

De schippers zie je meestal vertrekken op de fiets of met de auto. Die ­slapen 's nachts rustig thuis.

Overlast melden? Handhaving is niet te bereiken en als je ze een mail stuurt is het antwoord dagen later: "Wij kunnen alleen op heterdaad actie ondernemen."

De Havendienst reageert altijd bij overlast van binnenschepen en onderneemt wel actie. Helaas ­hebben ze geen zeggenschap over de gasten aan boord van de bruine vloot.

Wat waren we blij toen het op 1 ­januari over was met de pret. Schepen horen te varen en hotelschepen meren af bij het Centraal. Deze schepen fungeren puur als hotelaccommodatie en verdienen per weekend veel geld. Ik gun de schippers hun inkomsten. Maar niet over de rug van de ­bewoners.

Frans Verlaan, Amsterdam

Lees ook: Schippers 'bruine vloot' voelen zich niet welkom in stad