Opinie Bewaar

'Schijnkrant City waant zich onaantastbaar'

Huis-aan-huisblad City.
Huis-aan-huisblad City. © City

Paroollezer Robbert Woltering hoopt dat Amsterdammers in groten getale Blokker, Kruidvat en Dirk tot de orde roepen voor hun betrokkenheid bij 'schijnkrant City'.

Sinds eerder deze zomer wekelijks een dikke middelvinger naar het gemeentelijk milieubeleid in mijn brievenbus valt, kijk ik uit naar het moment waarop de gemeente de ­vakantieperiode achter zich laat om zich met hernieuwde energie te richten op dit wanproduct van Sjuul ­Paradijs.

Stiekem hoop ik op een ­c­onsumentenactie, waarbij Amsterdammers in groten getale Blokker, Kruidvat en Dirk tot de orde roepen. Zij maken als adverteerders deze trap tegen de schenen van een schonere stad mogelijk.

De brief van City­uitgever Bart Geefshuijsen in Het Parool van vrijdag laat echter zien dat de schijnkrant zich onaantastbaar waant.

Het is blijkbaar niet genoeg om honderdduizenden Amsterdammers ongevraagd milieubelastend materiaal door de brievenbus te duwen.

Geefshuijsen, uitgerekend de man die ons ongevraagd met oud papier opzadelt, wil daar naar eigen zeggen graag iets aan doen

In een klassiek neoliberale redeneertrant betoogt Geefshuijsen dat het juist de gemeentelijke informatievoorziening is die niet door de beugel kan, tenzij deze door een private uitgever zou worden gerealiseerd.

Niet alleen de gemeente deugt volgens Geefshuijsen niet, ook wij als Amsterdammers krijgen op ons kop. Minder dan de helft van ons brengt het oud papier naar de papierbak.

Geefshuijsen, uitgerekend de man die ons ongevraagd met oud papier opzadelt, wil daar naar eigen zeggen graag iets aan doen.

Dit alles is meer dan een gotspe. Verantwoordelijk wethouder Van Doorninck, kom op met die maatregelen. Milieuminnend Amsterdam wordt gepiepeld waar het bij staat.

Robbert Woltering, Amsterdam