Opinie Bewaar

'Ruil de trams in voor elektrische bussen'

'Ruil de trams in voor elektrische bussen'
© ANP

Paroollezer Hendrik Jan Parmentier vraagt zich af of het geen tijd wordt voor Amsterdam om afscheid te nemen van de trams. 'Elektrische bussen maken minder herrie en zijn beter voor het milieu.'

Binnenkort rijden er in veel plaatsen in Nederland elektrische bussen. Goed voor het milieu en ze maken praktisch geen geluid. Connexxion heeft 100 elektrische bussen besteld die in de omgeving van Schiphol gaan rijden. Haarlem heeft 16 elek­trische bussen aan zijn vloot toegevoegd. Tussen Haarlem en Amsterdam worden elektrische dubbeldekkers ingezet op snelbus­lijnen.

Wordt het niet eens tijd om in Amsterdam afscheid te nemen van de tram en op elektrische bussen over te schakelen? Ze maken minder herrie - ijzer op ijzer maakt meer lawaai dan rubber op steen - ze zijn flexibeler, er zal een kostenbesparing op rails- en bovenleidingonderhoud ­volgen.

Goed, de wegen slijten sneller door de bussen, maar weegt dat op tegen het onderhoud aan rails en bovenleiding? De stad zal er door het ontbreken van bovenleiding beter uitzien. Daarnaast voorkomt het letsel aan de fietsers, die bij nat weer nog weleens over tramrails uitglijden en op de grond liggen.

Hendrik Jan Parmentier, Amsterdam